Megyei bajnokság: nyolccsapatosra olvad az élvonal

Egyre nehezebb az ifi együttesek megszervezése, foci helyett inkább külföldön dolgoznak

A 2020-as bajnoki idény lebonyolítási rendszeréről, a pontvadászat és a megyei kupasorozat kezdetéről egyeztetett a napokban Polenán a klubelnökök tanácsa és a Kárpátaljai Megyei Labdarúgó Szövetség (KMLSZ) vezetése. Több sarkalatos kérdésben is heves vita alakult ki a felek között az eltérő szemléletmód és különböző körülmények, lehetőségek miatt, végül minden felvetésben kompromisszumos döntés született. Annyi már most biztos, hogy a tavalyi tízzel szemben nyolccsapatos lesz az idei élvonal, amit három körben bonyolítanak le, a másodosztály két csoportjában 12-12 gárda küzd majd a bajnoki címért.

A labdarúgó szövetség honlapján közölt részletes tudósítás szerint az ülést Ivan Duran, a KMLSZ elnöke és Ivan Matrunics, a Klubelnökök Tanácsának elnöke vezette. A megbeszélésen jelen voltak a 2020-as idényben induló klubok elnökei. Rögtön az elején heves vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy milyen rendszerben bonyolítsák le az első osztályú bajnokságot. Több javaslat is érkezett, végül két felvetést terjesztettek szavazásra, a négykörös mellett a rájátszásos lebonyolítási rendről szavaztak a jelenlévők. A voksolás döntetlennel zárult, így hosszas egyeztetés után az a kompromisszumos megoldás született, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is háromkörös lebonyolítási rendszerben játszanak az élvonal csapatai. Ám ez azt eredményezte, hogy lesz olyan csapat, amely többször játszik majd hazai pályán, míg más idegenben lesz kénytelen pályára lépni, ami hátrányt jelent. Ennek orvoslására jött a javaslat, hogy a pályaválasztói jogról vak sorsolás alapján döntsenek, bár abban is egyetértettek, hogy ettől nem lesznek egyenlők a feltételek, viszont nem lehet szó elfogultságról. Ez azt jelenti, hogy a harmadik kört az első párosításai alapján játsszák a csapatok.

Arról is döntöttek, hogy a bajnokság élvonala és másodosztálya egyaránt április 4-én rajtol.

Ami a másodosztályt illeti, úgy határoztak, hogy legkevesebb 24 csapatos lesz a bajnokság Nyugati és Keleti csoportja. Új gárdák nevével is találkozhatunk majd, ilyen a Csapi Lokomotív, az Ökörmezői FC, a Técsői járásból Dubove (Dombó) vagy az Ungváriból Linci (Unggesztenyés) csapata. Itt még bannak kérdőjelek, várhatóan két héten belül, amikor véglegessé válik a csapatok száma, kihírdetik a bajnokság menetrendjét.

Az előző évekhez hasonlóan idén is érvényben marad az a szabály, hogy egy csapat maximum 5 légióst, vagyis más megyéből származó játékost nevezhet az idényre. Ahogy az sem változott, hogy pontegyenlőség esetén aranymeccs dönt a bajnoki cím sorsáról.

Az ifjúsági csapatok szereplése és a játékvezetés szintén komoly vitát generált a klubelnökök között. Többen is arra panaszkodtak, hogy komoly nehézségekbe ütköznek az ifjúsági csapatok összeállításánál. Az ok, hogy a fiatalok már 14-16 évesen külföldre mennek dolgozni. Ennek kapcsán elhangzott olyan javaslat, hogy ne tegyék kötelezővé az ifi gárda szerepeltetését. Ezt végül nagy többséggel elvetették. Viszont úgy határoztak, hogy a másodosztályban 2003-2006-os, míg az élvonalban 2002-2006-os születésűek álló csapatokat kell kiállítaniuk a kluboknak.

A legtöbben támogatták azt a javaslatot, amely szerint a kluboknak a teljes szezonra ki kell fizetniük a játékvezetők tiszteletdíját, mégpedig banki átutalással, elkerülendő a visszaéléseket. Ettől azt remélik, hogy a csapatok kétszer meggondolják majd a szezon közbeni visszalépést. Egyébiránt a tiszteletdíjak összegét nem emelték, maradtak a tavalyi szezonban alkalmazottak. A tervek szerint ezt a nevezési díjjal együtt kell majd befizetni a kluboknak.

Ugyancsak megszavazták, hogy a kupasorozat első fordulója április 18-án kerül megrendezésre. A kupadöntőt augusztus 24-re ütemezték be. A tavalyi sorozathoz hasonlóan idén sem lesz a kupában kiemelés, irányított sorsolás, mindössze annyi a kikötés, hogy az alacsonyabb ligában szereplő csapat a pályaválasztó, amennyiben egy osztályban szerepel a két csapat, sorsolással döntenek arról, hol játsszák a mérkőzést. Változatlanul kötelező a mérkőzések videorögzítése. Ennek elmulasztása, a hiányos, nem megfelelő felvétel vagy annak visszatartása automatikus technikai vereséget von maga után.

A szövetség részéről elhangzott, az idén arra törekednek, hogy a fordulókat vasárnap rendezzék. Továbbá téma volt a stadionok biztonsága, az hogy, egyes helyeken az önkormányzat támogatja a labdarúgás fejlődését, míg máshol ignorálják, sőt akadályozzák azt.

Az itt született határozatok még nem véglegesek, ugyanis a klubelnökök tanácsa csak javaslattevő szervezet, a végső döntést a szövetség végrehajtó bizottsága hozza meg, bár Ivan Duran azt ígérte, támogatják ezeket a javaslatokat.

A nyitóforduló párosítása:

Munkácsi FC Labdarúgó Akadémia–Nagyszőlősi FC

Rahói Kárpáti–Huszti FC

Szerednyei FC– Vilhivci (Irhóci)

Ilosvai Buzsora–Polenai FC

Forrás:

KISZó/Szabó Sándor

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó