Emlékpark lesz a temetőből

Ungvár Sahta kerületében van egy évtizedek óta zárva tartó sírkert, ahol a második világháborúban elesett magyar honvédeken kívül első világháborús hantok is vannak. Az idősebbek még jól emlékeztek rá, hol milyen nemzetiségű katonák voltak eltemetve. Annak idején sok szovjet katonát is ide földeltek el, ám őket később kihantolták és a hősök temetőjében helyezték örök nyugalomra. A ma zárva tartó temetőben nyugszanak magyar honvédek is, akiknek nevét és emlékét síremlék őrzi.

Cseh kezdeményezésre most azt tervezik, hogy emlékparkot létesítenek itt az első világháborúban elesett katonák hantjai felett. E sírkertben, amely a megyei kardiológiai központ szomszédságában van,

az egykori Osztrák–Magyar Monarchia seregének 1300 hadfija alussza örök álmát.

Osztrákok, magyarok, csehek és ki tudja, hány nemzet fiai ők. A múlt év áprilisában született meg az ungvári önkormányzat döntése az emlékpark létesítéséről.

Lukas Hudák cseh építész pedig bemutatta az elképzelését a leendő parkról, amelynek vázlata a temetőben kihelyezett táblán is megtekinthető. A tervező szerint úgy alakítják ki az emlékhelyet, hogy abban valamennyi nemzet ott nyugvó fia egyforma tiszteletben részesüljön.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó