Az új rendőrfőnök első sajtótalálkozója

Olekszandr Sljahovszkij, az újonnan kinevezett megyei rendőrfőnök első alkalommal rendezett sajtótájékoztatót, amelyre meginvitálták a társadalmi aktivistákat is. A találkozó célja a rendőrség újszerű hozzáállásának bemutatása volt. Sljahovszkij állítása szerint a rendvédelmi szerv minőségileg más kapcsolattartásra törekszik a sajtóval és a polgárokkal.

A média képviselői és az aktivisták arról beszéltek, hogy a helyi kapitányságok munkatársai csapnivaló munkát végeznek, aminek egyenes következménye a korrupció terjedése, a kábítószerrel való visszaélések sokasodása, a szervezett alvilág újabb térnyerése. Elmarasztaló vélemények hangzottak el a megyei rendőrség nyomozói osztálya és annak vezetője címére. Régiónkban az utóbbi három-négy év során tucatnyi olyan súlyos bűntény történt, amelyekben még nem zárult le a nyomozás, mert azt a detektívek egyszerűen elszabotálják. Emellett gyakori az újságírók munkájának akadályozása, aktivisták vegzálása és bántalmazása.

Többen felvetették, hogy rengeteg a szándékos vagyoni károkozás, például a személygépkocsik felgyújtása. A rendőrség azonban még egyetlenegy esetet sem derített fel.

Semmit nem tett eddig az egykori ungvári Korona szálló szétrombolása ügyében sem. A lebontott, majd átépítésében félbemaradt műemlék épület körüli botrányokról annak idején lapunkban is részletesen beszámoltunk. Az ingatlanra akkor a városi tanács egyik képviselője tette rá a kezét, akit most már az Interpol is köröz.

A vidékünkön uralkodó állapotok kialakulásában a megyei állami közigazgatás előző vezetőit is többen hibásnak nevezték. Szóvá tették a megyeszékhely önkormányzatában zajló korrupciógyanús ügyeket is, amelyek felderítésében szintén nincs előrelépés.

Az új megyei főrendőr a kritikus megjegyzéseket végighallgatva kijelentette, az újszerű hozzáállással épp az efféle visszásságokat akarják kiküszöbölni a testület munkájából, és nyíltabb, közvetlenebb kapcsolatokra törekszenek a lakossággal. A jelenlévők közül többen megjegyezték, hogy hasonló ígéretekkel Sljahovszkij elődei is előálltak, ám azokból nem sok minden valósult meg.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó