Koronavírus: adóhalasztás a kisvállalkozóknak

Az egyéni vállalkozók 3 hónapon keresztül mentesülnek az egységes szociális járulék befizetése alól, emellett az adóhivatal bejelentette az ellenőrzések felfüggesztését is – írja a korrespondent.net.

Az erre vonatkozó törvényt a Legfelső Tanács március 17-én fogadta el. A módosításokat a kereskedelmi ágazat karantén alatti fenntartásának elősegítésére vezették be.

Az ukrán adóhivatal sajtószolgálata közleményben tájékoztatott arról, milyen változtatások léptek életbe a vállalkozók számára.

* Az egyszerűsített adózási rendszerben működő vállalkozók esetében három hónappal eltolódik a pénztárgépek kötelező bevezetése.

* Az egyéni vállalkozók mellett a 2020. március 1. és 2020. április 30. között a független szakmai tevékenységet végzők is mentesülnek az egységes szociális járulék befizetése alól. Ugyanezen időszakban a földadó befizetését is felfüggesztették.

* 2020. március 1. és 2020. május 31. között az adózási törvény megsértése esetén több mulasztást is figyelmen kívül hagynak (az általános forgalmi adó (ÁFA), a jövedéki és a földbérleti adó hibás felszámolásáért, helytelen befizetéséért járó büntetés rendje változatlan marad).

* 2020. március 18-tól május 31-ig felfüggesztik a tervezett ellenőrzéseket, kivételt képeznek a költségvetésből visszaigényelhető ÁFA összegére vonatkozó vizsgálatok.

* Az éves jövedelem- és vagyonnyilatkozat beadási határidejét július 1-ig meghosszabbították.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó