Maradjon otthon – Minden, amit tudnia kell a koronavírusról, egy helyen!

A koronavírus már Ukrajnában van. Emiatt most mindenkinek jobban oda kell figyelnie magára, családtagjaira, amennyiben influenzaszerű tüneteket észlel. Nyilván megnő majd azok aránya, akik pánikolni fognak, ha esetleg belázasodnak. A riadalom, a fölösleges pánik helyett inkább tartsuk be az orvosok idevágó ajánlásait. Most az egészségügyi világszervezet (WHO) javaslatai alapján a KISZó összegyűjtötte azokat a legfontosabb információkat, amelyek érdekelhetik olvasóinkat.

Tünetek

A koronavírus leggyakoribb tünete a láz, a száraz köhögés, a fáradtságérzet. 55 924 laboratóriumilag bizonyított eset kielemzése után kiderült, hogy:

 •  Láz az esetek 87,9 %-ban
 • Száraz köhögés 67,7 %-ban
 • Fáradtságérzet 38,1 %-ban
 • Váladékos köhögés 33,4 %-ban
 •  Nehéz légzés 18,6%-ban
 •  Torokfájás 13,9 %-ban
 •  Fejfájás 13,6%-ban
 •  Ízületi fájdalom 14,8 %-ban
 • Hidegrázás 11,4 %-ban
 • Hányinger, hányás 5%-ban
 • Orrdugulás 4,8%-ban
 •  Hasmenés 3,7%-ban
 • Véres köpet 0,9%-ban kísérte a betegséget.

Az emberek 80 százaléka könnyen túlesik a fertőzésen.

Súlyosan 5-ből 1 ember betegszik meg. A mortalitási arány 1,4-3,5 százalék körül van. Mivel azok, akik könnyen átesnek rajta, nem fordulnak orvoshoz, azért csak körülbelüli ez az arány. A gyógyulás néhány hetet – akár 6-ot is – vesz igénybe. Vannak, akik ugyan megfertőződnek a vírussal, mégsem produkálnak semmilyen tünetet. Ilyen eseteket főleg a gyerekek körében észlelnek.

Kire a legveszélyesebb?

A fertőzés az idős, valamilyen krónikus betegségben szenvedő emberekre jelenti a legnagyobb veszélyt. Ilyen a cukorbetegség, a hipertónia és más szív-, érrendszeri rendellenesség. A 80 fölöttiek körében 14,8 százalékos az elhalálozás. A többi korosztálynál a következő ez az arány:

 •  70-79 év – 8%
 •  60-69 év – 3,6%
 •  50-59 év – 1,3%
 •  40-49 év – 0,4%
 •  30-39 év – 0,2%
 •  20-29 év – 0,2%
 •  10-19 év – 0,2%
 •  0-9 év – egyetlen halálos kimenetelű esetet sem jegyeztek.

A férfiak körében egyébként nagyobb a mortalitás.

Ahhoz, hogy elkerülje a betegséget, be kell tartania a következő higiéniai szabályokat: mosson gyakran kezet, kerülje a tömeget, vigyázzon az egészségére, erősítse immunrendszerét.
Ami az orvosi maszkok viselését illeti: az egészséges embereknek nincs rá szükségük. Azok egyébként sem védik meg önöket a vírustól! Maszk viselése a következő személyeknek ajánlott:

 1. akik felső légúti megbetegedés tüneteit észlelték magukon;
 2. akik betegekről gondoskodnak;
 3. az egészségügyi dolgozóknak.

Zsebkendő hiányában szerencsésebb inkább a könyökhajlatba köhögni, tüsszenteni. A papírszalvétát használat után azonnal dobjuk a kukába. Hagyományos zsebkendőt nem ajánlatos használni.

Mi a teendő, ha ön egy olyan országból tért haza, ahol magas a fertőzöttek száma?

Mint azt Igor Kuzin, az Ukrán Népegészségügyi Központ vezetője elmondta, az, hogy valaki egy veszélyeztetett országban járt, még nem ok arra, hogy automatikusan azt feltételezzük róla, megfertőződött. Amennyiben semmilyen tünetet nem észlel, egy emlékeztetőt kap, mely felszólítja rá, amennyiben romlik a közérzete, maradjon odahaza és kérjen orvosi segítséget. Potenciálisan fertőzöttnek az tekintendő, aki legalább 15 percig egy helyiségben tartózkodott egy beteggel és egy méternél közelebb került hozzá vagy együtt utazott vele.

E személyek esetében indokolt az orvosi vizsgálat és az obszerváció, azaz az elkülönítés.

Az otthoni elkülönítés sokkal biztonságosabb, mint a kórházba utalás, mivel az egészségügyi intézményben jóval nagyobb esély van a fertőzésre. Az otthoni obszerváción lévő emberekkel egy tömbházban élők nincsenek veszélyben. Egyébként az emberek többsége könnyen átesik a koronavírus-fertőzésen, elegendő két hétig otthon maradniuk.

Mit tegyünk, ha a koronavírushoz hasonló tüneteket észlelünk magunkon?

Értesítsük a családorvost. Akinek nincs családorvosa, hívja a Népegészségügyi Szolgálat forródrótos vonalát – 1677 –, Kárpátalján a 103-as telefontszámot, ahol megmondják, mi a további teendő. Ha szükséges, a családorvos felkeresi a pácienst, és a mentőszolgálatnak is engedélyezték, hogy kimenjen a lázas betegekhez.

Milyen analíziseket készítenek, hogy eldöntsék, koronavírusról van-e szó?

A diagnosztizálása kizárásos alapon történik – először kizárják az ismert vírusokat, influenzát, adenovírusokat, rhinovírusokat. Kenetet vesznek az orrból.

Amennyiben ezeket kizárták, a páciens vérmintáját gyorsteszttel ellenőrzik (ahol már van ilyen) vagy elküldik Kijevbe, ahol a kijelölt laboratóriumban koronavírusra tesztelik azt.

Ha beigazolódik a koronavírus fertőzés

A fertőzöttet az arra kijelölt egészségügyi intézménybe utalják. Kárpátalján ez a megyei infektológiai kórház. Helyhiány esetén más, ebből a célból kijelölt kórházakban helyezik el az ilyen pácienseket.

Ukrajnában 12 ezer infektológiai ágy, 2500 elkülönítő boksz, 4 ezer intenzív osztály van az infektológiai osztályokon.

Kárpátalja 174 lélegeztetőgéppel rendelkezik az esetleges súlyos betegek ellátására.

A beteggel kapcsolatba került családtagok 14 napi obszervációba kerülnek.

A nyugalom megőrzése és egymás támogatása segíthet abban, hogy elkerüljük a fertőzés terjedését!

Magyar Tímea

– Kézmosáskor ügyeljünk arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelykujj körül és a körmöket is alaposan megtisztítsuk. Legalább 20 másodpercig tartson a kézmosás.
– Kézmosás során fontos a meleg víz és szappan használata.
– Kézmosás után papír kéztörlővel sokkal hatékonyabban és higiénikusabban távolíthatjuk el a mikrobákat, mint textil kéztörlővel. Utóbbin, ha állandóan nedves marad, a mikrobák képesek elszaporodni és a tiszta kéz megtörlésekor ezek a mikrobák rákerülnek a kézre.
– A kéz szárazra törlése ugyanolyan fontos, mint a kézmosás maga. Az alapos kéztörlés a baktériumok nagy részét eltávolítja a kéz felületéről.
– Minél szárazabbra töröljük kezünket, annál inkább védve vagyunk a kórokozókkal szemben.
– Ruházatba történő kéztörlés nem helyes, újra szennyeződhet kezünk. Az elektromos kézszárítók használata sem ajánlott.

Forrás:

KISZó/Fotó:Zunko Barnabás

Post Author: KISZó