KISZó-kérdés: Ön szerint eltúlzottak a koronavírus miatti intézkedések?

Az egész világot „lázban tartja” a koronavírus gyors terjedése. Több országban, így Ukrajnában is drákói intézkedéseket vezettek be a járvány terjedésének megakadályozása céljából. Ehhez kapcsolódott legutóbbi, a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán közzétett kérdésünk is. Arra voltunk kíváncsiak, vajon az emberek hogyan gondolják, eltúlzottak-e a koronavírus miatti intézkedések. Egy általunk megkérdezett infektológus szerint most a legfontosabb a megelőzés.

Amikor a kérdést kiposztoltuk, akkor még csak Csenovic és Szumi megyére kiterjedő karantént vezettek be. A körülmények súlyosságát jól jelzi, hogy órák alatt változott a helyzet, és az ukrán kormány az egész országra kiterjedő óvintézkedéseket foganatosított. Ami a nem reprezentatív felmérés eredményét illeti, a válaszadók többsége, 69 százaléka szerint nem eltúlzottak a bevezetett korlátozások, 31 százalék vélekedett úgy, hogy a kényszerintézkedések felnagyítottak.

A témával kapcsolatban megkerestük Kiss Pál ungvári infektológust.

Az egyetemi tanár szerint egyáltalán nem túlzók, racionális védekezési reakcióról van szó, hiszen az olaszországi példa jól bizonyította, nem szabad félvállról venni a járványt.

– Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, minden ország hasonlóképpen jár el – fogalmazott a szakember. – Ezek az intézkedések virológusok és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt eljárások. A legfontosabb most az, hogy minél kevesebbet érintkezzenek egymással az emberek.

Bizonyított, hogy nem elegendő a betegek obszerválása és karanténba helyezése, emellett elengedhetetlen, hogy a közösségi szintekre is kiterjedjenek a korlátozások.

Bízom benne, hogy a józan gondolkodású emberek hatással tudnak lenni azokra, akik esetleg túl lazán veszik a járványt, mert kizárólag a már ismert intézkedések bevezetésével állítható meg annak terjedése.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó