Roboturalom a Magyar Házban

Március 11-én a Nagydobronyi Magyar Házban került sor a Kárpát RobiPro nagydobronyi foglalkozásra. Ezzel együtt a jövőben három helyszínen merülhetnek el a gyerekek a robotika világába: Beregszászban, Beregújfaluban és Nagydobronyban. A Kárpát RobiPro az egyetlen, amely magyar nyelven tart foglalkozásokat Kárpátalján ezen a területen.

A szervezők nagy örömére nem várt érdeklődés övezte a tanfolyam indulását és e héttől kezdve három csoportban zajlanak majd a foglalkozások. A nyitó alkalmon Kurmai István, a Kárpát RobiPro vezetője és Csatlós Roland, a nagydobronyi csoportok oktatója vezette be a gyerekeket a robotok. Az érdeklődők ki is próbálhattak egy-egy robotot, mellyel különböző feladatokat tudtak elvégezni, például műanyag poharat felemelni, vagy színérzékelés alapján végigvezetni egy kisebb pályán.

Több gyereket a szülei is elkísérte, ők Kurmai Ráti Szilvia tartalmas előadását hallgathatták. A média hatása a családra címmel.

Az előadó saját tapasztalatait is átadta a közönségnek, hiszen négy gyermek édesanyjaként bőven van miből merítenie e téren, annál is inkább, hogy informatikus apa mellett szép számmal akad okos kütyü a háznál.

– Mivel foglalkoznak majd a továbbiakban?

– A gyerekek megismerkedhetnek a robotok működésével, azok használatával. Ezenkívül az érzékelőkkel, melyeket egyes robotoknál használnak fel. Jelenleg a LEGO WeDo 2.0-át fogják alkalmazni, ami alapjában véve egy legókészlet, kiegészítve érzékelőkkel és digitális szenzorokkal. Megismerkedhetnek ezek összerakásával és működtetésével. Minden foglalkozás egy-egy téma köré épül. Lehet ez a sebesség, a békák élete, a virágok beporzása, árvízvédelem, magas épületek stb. Megpróbálunk olyan információkat átadni, melyekkel még nem rendelkeznek. Például, ha a magas épületek vizsgálata a téma, akkor megépítik a szimulátor gépet, amire épületeket lehet rakni és különböző sebességű, erősségű rezgések is előállíthatók vele – fejtette ki Kurmai István, a Kárpát RobiPro vezetője.

– Milyen gyerekeket várnak?

– Akik érdeklődnek a technika iránt és szeretnek legózni. A jelentkezés szempontjából 7 évestől 12 éves korig terjed a skála – az oktatóként is tevékenykedő Kurmai István.

– Mi a foglalkozások célja?

– Elsősorban az, hogy megismertessük a kicsiket a robotika világával. Olyan korban élünk, ahol ez egyre fontosabb szerepet tölt be a mindennapjainkban. Ha személyesen nem is gyakran találkozunk velük, de a gyárakban sok helyen már robotizálva vannak az eszközök, a gyártósorok. Vannak olyan autógyárak, ahonnan úgy kerül ki a jármű, hogy az egész munkafolyamat alatt emberi kéz nem is nyúl hozzá.

A gyerekek számára ez később hasznukra válik, mivel ezek a dolgok a jövőben mindennaposak lesznek.

Másodsorban, szeretnénk felhívni a szülők és gyerekek figyelmét, hogyan lehet az okos eszközöket hasznosan felhasználni.

– Miért fontos a médiatudatosság a szülőknél?

– Az alapvető fontosságú, mivel a gyerekek tőlük veszik a mintát. Ha azt látják, hogy apa és anya gyakran tartja a kezében az okostelefont, vagy az asztali számítógépen sokat böngész, akkor nagy eséllyel ez náluk is kialakul. A gyerekeknek elsősorban szeretetre van szükségük, gondoskodni kell róluk. Amikor a szülő ehelyett okostelefont nyom a kezébe, személyvesztést él meg. Ha a gyerek nem kapja meg a figyelmet, amire szüksége van, megpróbálja azt kikényszeríteni. S ha megunja a figyelemért folytatott harcot, elkezd ragaszkodni egy ilyen eszközhöz – emelte ki Kurmai Ráti Szilvia mentálhigiénés segítő szakember.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó