Koronavírus: ezrével menekítik az ukránokat

Több tízezer ukránt szállítottak haza az elmúlt napokban külföldről az ukrán hatóságok az új koronavírus világjárványa miatt kialakult helyzetben. Volodimir Zelenszkij videoüzenetében arról számolt be, hogy hétfőn 125 repülővel 23 ezer, kedden pedig 50 géppel 10 ezer ukrán térhetett haza.

Az államfő hozzátette, szerdán még további 40 charterjáratot indítottak a külföldön rekedt ukrán állampolgárok evakuálására. Lengyelországból buszokkal szállítottak haza mintegy 3400 ukránt, még további körülbelül kétezer vár kimenekítésre.

Becslések szerint csaknem hárommillió ukrán dolgozik külföldön.

Eddig Azerbajdzsánból, Örményországból, Grúziából, Egyiptomból, Izraelből, Spanyolországból, Katarból, Moldovából, az Egyesült Arab Emírségekből, Thaiföldről és Törökországból evakuáltak ukrán állampolgárokat. A gépeket a kijevi, a dnyiprói, az odesszai, a zaporizzsjai, a lembergi és a harkivi repülőterek fogadták.

A hazatérőknek a rendelkezések szerint kétheti házi karanténba kell vonulniuk akkor is, ha nem mutatják a koronavírusos megbetegedés tüneteit.

Közben az ukrán főváros vezetésének rendelkezése értelmében szerdára virradóra leállt a metróközlekedés Kijevben, ami komoly nehézségeket okozott a felszíni közlekedésben, főként a reggeli csúcsforgalomban. Erre való tekintettel mától, azaz március 19-től részlegesen és korlátozásokkal ugyan, de újraindult a metróközlekedés.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó