Koronavírus – Babják Zoltán: A szabálysértőket 17 ezertől 30 ezer hrivnyáig terjedő büntetéssel sújthatják

A polgármester mindenkit arra kér: amennyiben teheti, maradjon otthon

A héten zártkörű, soron kívüli ülést tartott a Beregszászi Városi Tanács. Babják Zoltán polgármester sajtótájékoztató keretében mondta el az ott elhangzottakat a COVID-19 koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedésekről.

Ivan Males, a beregszászi járási kórház főorvosa a tanácsülésen kifejtette, sajnos még nem rendelkeznek a vírus kimutatására szolgáló tesztekkel, ezenkívül az is rossz hír, hogy mindössze három lélegeztetőgépük van, ám folyik egy negyediknek is a beszerzése. Nagy szükségük lenne respirátorokra és védőruhákra is. Babják Zoltán elmondta, a tanácsülésen döntés született arról, hogy 500 ezer hrivnyát utalnak a kórház szükségleteire.

Sajnos, bár sok ígéret van rá, szájmaszk gyógyszertárainkban továbbra sem kapható.

Viszont remélhetőleg a napokban sikerül legyártatni kellő mennyiségű szájmaszkot. Ezeket a leginkább rászoruló családok tagjai között osztják majd szét.

Mint arról a KISZó korábban beszámolt, a város vezetése számos intézkedést fogadott el annak érdekében, hogy ne terjedjen a településen a koronavírus. Bezárt több közintézmény, beszüntették tevékenységüket a piacok, éttermek, közétkeztetési egységek, bárok, klubok, diszkók, uszodák, színházak, múzeumok.

Továbbá a könyvtárak és más közművelődési intézmények, szórakoztató központok, játszóterek, sportpályák, fitneszklubok, edzőtermek, szépségszalonok. Kivételt jelentenek, azaz továbbra is nyitva tartanak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, a benzinkutak, a bankok, a hotelek (amennyiben napi három alkalommal fertőtlenítik a közös helyiségeket, illetve bezárják a területükön lévő bárokat és éttermeket).

Újabb rendelet szerint, a városban iránytaxiként működő autóbuszokban tilos tíz utasnál többet szállítani.

A szabálysértőket eddig csupán figyelmeztették, ám mostantól már bírságolnak is, azok, akik nem tartják be az előírásokat 17 ezertől 30 ezer hrivnyáig terjedő büntetésre számíthatnak.

A polgármester elmondta, nem a büntetés a cél, hanem az, hogy hatékonyan lépjenek fel és fékezzék meg a kór terjedését.

A városvezetés ennek érdekében meg is tesz mindent, például speciális – emberekre és állatokra ártalmatlan – fertőtlenítő keverékkel szórják le a parkokat és a játszótereket, a rendfenntartók járőröznek, az útszéleken portékájukat kínálni próbáló árusokat arra kérik, hagyják el a közterületeket.

A polgármester felhívta a figyelmet a következőkre: minden jel arra mutat, hogy

a járvány még csak ezután fog tetőzni, ezért kell minden eszközzel megakadályozni azt, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg.

Bár a sajtótájékoztató után a polgármester a média képviselőit is arra kérte, térjenek haza és amennyiben tehetik, maradjak otthonukban, mégis vannak szükségletek, amiket meg kell vásárolni. A város főutcáján természetesen gyakorlatilag minden zárva van, kivéve a patikákat, drogériákat és az élelmiszert árusító üzleteket. Ez utóbbiakban nyugtató volt látni, hogy a bevásárlókosarak fogóját gyakran fertőtlenítik, a drogériákat óránként bezárják 15-20 percre, hogy ott is mindent fertőtlenítsenek.

Az élet viszont nem állhat le teljesen, a jövőre is gondolni kell, vagyis mikor, ha most nincs idő kertészkedni. Szerencsére a vetőmagvakat árusító üzletek is nyitva tartanak, bár bemenni nem lehet, a kért árut kiadják, de így is jó, hiszen a kényszer karanténban mi lehetne egészségesebb elfoglaltság, mint a tavaszi kertészkedés.

Hegedűs Csilla  

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó