Tudománynépszerűsítés fiataloknak

A KMDFKSZ a szülőföldön való továbbtanulás mellett áll ki

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) idén is felkerekedett, hogy népszerűsítse a tudományt és a továbbtanulási lehetőségeket Kárpátalján. A tudománynépszerűsítő körút során a diákszövetség elnökségi tagjai és aktivistái szólítják meg a középiskolák végzőseit.

– A kialakult helyzet miatt a körutatok is félbeszakadt?

– Ötödik alkalommal rendeztük meg a tudománynépszerűsítő körutunkat. Lettek volna még állomások, de nagyjából hetven százalékban sikerült teljesíteni, amit elterveztünk. Február végén indultunk útnak, a Bátyúi Középiskolában kezdtük. Harmincegy iskola van betervezve Aknaszlatinától Csapig. Reméljük, hogy amint véget ér a kényszerszünet, folytathatjuk. A Beregszászi járásba nem értünk el. A körút egy-egy állomásán rövid beszámolókba foglaljuk a non-profit, civil, politikailag független szövetségünk tevékenységét. Bemutatjuk a rendezvényeinket, a tagjainkat, és a szülőföldön való továbbtanulási lehetőségekről beszélünk az érettségi előtt állóknak. A végén pedig kérdezz-felelek keretében nyújtunk még több információt. Fiatalok vagyunk, tudjuk, hogyan működik a felvételi, mire érdemes odafigyelni, ezért ez nagyon hasznos.

– Mennyire érdeklődők az iskolások?

– Nem félnek kérdezni, és ez azért van, mert egykorúak vagyunk, sokunkra még emlékeznek, amikor visszamegyünk az almamaterbe. Ám ha személyesen félénkebbek is, a közösségi oldalainkon többen megkeresnek. Olyan is volt, hogy egy osztály összegyűjtötte a kérdéseket, és egy emailben feltették azokat nekünk.

– Akadt, aki a tudománynépszerűsítő körút hatására választotta az itteni felsőoktatást?

– Több aktivistánk mesélte, hogy miután ellátogattunk hozzájuk, azt követően gondolták át, hogy mégiscsak itthon kellene maradni, mert megmutattuk nekik, mennyi lehetőség van itthon, hogyan tudják felhasználni a pályázatokat és mennyi alternatíva áll előttük. Az sem ritka, hogy azok, akik mégis külföldre mentek tanulni, tartják velünk a kapcsolatot, eljönnek a tudományos konferenciáinkra, publikálnak a folyóiratunkban.

– A karantén miatt nektek is marad el rendezvényetek.

– Rendszerint a körút során szoktuk beharangozni a tanulmányi vetélkedőnket is, de minden középiskolának kiküldjük az értesítőt. Tizenegyedik alkalommal rendeztük volna meg a megmérettetést, de a körülményekre való tekintettel elhalasztjuk. Egyelőre nincs új időpont.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó