Zsebtolvajlás, mint megélhetési forrás

A zsebtolvajlás a bűnözői műfajok egyik legrégebbike. Kárpátalján virágkorát éli az egyesek számára megélhetést biztosító „szakma”. A múlt évben például 196 esetet jelentettek a rendőrségen. A valós szám ennél jóval több lehet, mert sok károsult valamilyen okból nem jelenti be, hogy meglopták. A megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának tájékoztatója szerint az ok a bűnüldözők iránti bizalom hiányában keresendő. No meg az idő is komoly faktor. Sokan csak jóval az esemény után jönnek rá, hogy kizsebelték. Ilyenkor pedig már minimális az esélye annak, hogy elkapják a tettest.

Vidékünkön leginkább Ungváron, Munkácson, valamint a Beregszászi, a Nagyszőlősi- és az Ökörmezői járásban virágzik az ősi bűnözői szakma. A zsebesek előszeretettel működnek a pályaudvarokon, a piacokon és minden olyan helyen, ahol tömeg és tolongás van. Az ilyen helyszíneken senkinek nem tűnik fel egy kis taszigálás, táskája ráncigálása. Az pedig kifejezetten a kezükre játszik, ha a kiszemelt áldozat nem vigyáz az értékeire.

A múlt évben a zsebtolvajok összesen közel ötvenezer hrivnyát zsákmányoltak. Huszonkét elkövető került rendőrkézre. Ellenük már megindult a büntetőjogi eljárás. Néhány évre rács mögé kerülnek, de szinte bíztos, ha kiszabadulnak, ugyanott folytatják majd, ahol abbahagyták.

A rendőrségi tájékoztató szerint a zsebesek külön kasztot képeznek a kárpátaljai alvilágon belül. Ők a bűnözők krémjének tartják magukat. Tevékenységük pedig afféle úri passziónak minősül. Tény, hogy tehetség, kitűnő kézügyesség kell ahhoz, hogy észrevétlen elemeljék mások pénztárcáját, maroktelefonját. Ezenkívül nagyszerű emberismerők, mondhatni pszichológusi képességekkel bírnak. E nélkül aligha tudnák magabiztosan kiválasztani az áldozataikat.

A zsebes műfaj legismertebb, leghírhedtebb és egyben legdörzsöltebb művelője az ungvári, Etus mama néven elhíresült, a vidék bűnügyi történelmének „jeles” figurája, eredeti nevén Tóth Etel. Élete nyolcvan évének több mint harmadát börtönben töltötte. A „szaktekintélyt” jól ismerték a rendőrök. A megyei főkapitányság házi múzeumában külön vitrinrészt kapott.
Először Remezan Jeszenov nyomozó tartóztatta le. Utoljára pedig az apja nyomdokaiba lépett Olekszandr Jeszenov csípte fülön Etus mamát. Vagyis egyfajta családi vállalkozás lett az idős zsebmetsző nyomon követése. Az elkövetés módjából a detektívek holtbiztosan következtettek a tettes kilétére. Azt is feljegyezték, hogy pályafutása utolsó évében négy alkalommal hallatott magáról a törékeny testalkatú asszony, akinek szakmáját a lánya is kitanulta és sikeresen űzi.

De vannak Etusnak más követői is. Ilyen például a 39 éves Franciska, akit a napokban tartóztattak le. Ő a megyeszékhely Krasznodoniak utcáján lévő piacon űzte a szakmát és éppen 600 hrivnyát emelt el valaki zsebéből, amikor őrizetbe vették. Mint kiderült, aznap több piaclátogatót is megfosztott a pénzétől és más értékeitől.

A 24 éves munkácsi Malvin is a megyeszékhelyre járt zsebmetszeni. Az ő tevékenységét a rendőrök is figyelemmel kísérték, és sikerült is tetten érni. A fiatal nő az egyik ungvári szupermarketban zsebelte ki a kiszemelt áldozatát. 77 dollárt és 1690 hrivnyát zsákmányolt. Ám a pénzzel már nem sikerült elosonni, mert a rendőrök közbeléptek.

Az emberek figyelmetlenségét kihasználva a zsebesek többnyire sikerrel járnak. Legutóbb két meglopott ungvári nő jelentette a rendőrségnek, hogy eltűnt a tárcájuk és a telefonkészülékük. A nyomozók az elmondottak alapján ráismertek korábbi ügyfeleik „kézjegyére”. Ez alapján sikerült a zsebtolvajok nyomára lelni, akiknél megtalálták az eltulajdonított tárcákat és telefonokat. A 27 és 36 éves gyanúsítottak hasonló bűncselekmények miatt már megjárták a börtönt.

Érdekes, állítják a detektívek, hogy, legalábbis vidékünkön, elsősorban a nők körében terjedt el a zsebmetszői szakma. És az is jellemző, hogy az áldozataik többsége is a gyengébb nem köréből kerül ki. Ennek az lehet az oka, hogy a nyitva felejtett női táskák sokszor magukat kínálják.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó