Az élet jóval kompenzálja a rosszat│KISZó-portré

Fura dolog az emlékezet, a múlt évek tengeréből olyan események is felbukkannak, amelyekről ma már a történelemkönyvekben olvasunk. Az egykori problémák éleit mára lecsiszolta az idő, s talán azért, mert azokat már átéltük s elmúltak, nem tűnnek olyan félelmetesnek, mint akkor.

Így érzi ezt Kristofóriné Fényes Magdolna, vagy ahogyan Técsőn ismerik, Macu néni is. Nem volt könnyű élete, de mivel nehézségeket az élet jóval kompenzálja, mindig volt valami, aminek lehetett örülni.

Ő még emlékszik 1956-ra. A főutcán egész éjjel dübörögve mentek a tankok a határ felé az aknaszlatinai katonai alakulatból.

Mindenki félt, nem tudták, mi készül, a sípoló, fütyülő Szabad Európa Rádiót hallgatva próbáltak információhoz jutni. Másnap tudták meg, hogy a Magyarországon kitört forradalom leverésére vezényelték a katonákat.

Magdolna 1959-ben fejezte be az iskolát, majd a Munkácsi Kereskedelmi Technikumot végezte el, 2000-ig dolgozott a szakmájában, amikor is nyugdíjba vonult. 2001-ben megözvegyült.

Az életében voltak nehézségek, kalandok és örömteli időszakok is. Még most is emlegeti azt a kalandjukat, amikor a két fiával útra keltek Vologdába, ahol a férje dolgozott akkoriban. No és az oda vezető úttalan utat, ami tulajdonképpen csak egy nyom volt, s a szembe jövő autókat félreállva kellett elengedi, mert nem fértek el egymás mellett. Szép emlék a Jurmalában töltött néhány nap, a tenger és a fehér éjszakák, amikor éjjel is szinte nappali világosság van. Kijutott a gondból is, 1990-ben szívműtéten esett át, és két éve ismét meg kellett műteni a szívét. Nagy örömöt jelentett az unoka születése, majd gondot, hogy a fiatalabb fia családjához sehogy nem találta az utat a gólya.

Aztán 2018-ban megtörtént a csoda, megszülettek az ikrek, s rá egy évre még egy kisfiú.

Macu néni minden nehézség ellenére megőrizte a humorérzékét, a leggyakoribb kérdésre – ”hogy tetszik lenni?” –, azt szokta felelni, hát, már ahogy egy két hetes lehet, utalva ezzel a 77 évére. Most nincs hiány gyermekzsivajból, s ismét egy örömteli eseményre várnak, a második dédunoka születésére, ami már a napokban esedékes.

Bökényi Magdolna

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó