Mitől rendkívüli a rendkívüli állapot?

kijárási tilalom ukrajna

A rohamosan terjedő koronavírus-járvány megállítása érdekében Ukrajnában felmerült a rendkívüli állapot bevezetésének gondolata. A parlament március 24-én, kedden ismét soron kívüli ülést tart, ahol erről is döntés születhet. A KISZó Online annak járt utána, milyen körülmények között alkalmazható a rendkívüli állapot, és mivel jár az intézkedés.

Mint arról Natalija Batir, a megyei katasztrófa-elhárítási szolgálat szóvivője beszámolt, rendkívüli állapotot hirdethetnek ki természeti vagy technogén katasztrófák, mint például pusztító árvizek, tűzvész vagy a mostani járványveszély alkalmával. A méreteit tekintve a rendkívüli állapot kiterjedhet az egész országra vagy egyes régiókra. Ezekben az esetekben a kormány a kezdeményező, az államfő rábólintását és a parlament jóváhagyását követően azonnal kihirdetésre kerül.

maszk koronaAz államhatalmi szervek minden feladatot a katonai parancsnoksággal együttműködve hajtanak végre. A régiókban operatív törzskart hoznak létre, melyeket szükség esetén katonai parancsnokok irányítanak. Ezek hatáskörébe tartozik a kötelezően végrehajtandó ukázok, direktívák és határozatok kiadása. Ilyenkor a Legfelső Tanács plenáris rezsimben működik és kétnaponta összeül. A rendkívüli helyzet idején tilos változtatni az alkotmányon és a választási törvényen.

A rendkívüli állapot kihirdetésekor pontosan megnevezik a korlátozás alá eső emberi jogokat. Mint azt a szóvivő mondja, nem lehet korlátozni a jogi segítségre vonatkozó jogot. Nem korlátozható az élethez való jog sem. Közérdekre való hivatkozás címén ideiglenesen lefoglalhatóak az állampolgárok ingatlanjai. Az intézkedés befejezése után az állam köteles megtéríteni az okozott kárt. E törvény betartásának felügyelete a parlament emberi jogi biztosára hárul.

A rendkívüli állapot idején elrendelik a kijárási tilalmat. Ez azzal jár, hogy megállapított időközökben külön engedély nélkül tilos az utcán tartózkodni.

A hatalmi szervek ilyenkor megtiltják a tömegrendezvényeket. A katonai parancsnokság jogkörébe tartozik, hogy az állam javára lefoglalhatja az állampolgárok ingóságait, mint például a gépkocsit. Korlátozzák az emberek szabad mozgását, megtilthatják a lakhely elhagyását, a gépjárműforgalmat, minden autót átkutathatnak. Bárhol és bármikor igazoltathatnak, bírósági végzés nélkül tarthatnak házkutatást a munkahelyen és a polgár otthonában.

Az állampolgárok nem vásárolhatnak és nem adhatnak el fegyvereket, illetve bevonhatják az engedéllyel legálisan tartott vadászpuskákat, önvédelmi eszközöket, tőrkéseket. Tilos mérgező vegyszerekkel kereskedni, de betiltják az alkoholos italok árusítását is.

A mostani járványügyi helyzet persze külön kategóriát képez, akárcsak a szociális és politikai helyzetből fakadó rendkívüli állapot, s megint csak más a katonai jellegű, más néven a statárium, amivel nem összetévesztendő az előbbi, bár a kettő az intézkedések számos részletében fedi egymást.

Forrás:
KISZó/Balogh Csaba

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó