Nyájimmunitás: különös svéd recept

korona stockholm

Svédország az egyik legfertőzöttebb európai ország, ennek ellenére alig rendeltek el korlátozásokat, az iskolák nyitva maradtak, a határok is sokáig átjárhatók voltak. A világ és Európa legtöbb országával ellentétben Stockholm egészen más recepttel vágott bele a koronavírus elleni küzdelembe.

Svédország más utat választott. Mivel elméletük szerint a koronavírus okozta megbetegedés a lakosság túlnyomó többségének alig jelent kockázatot, a tünetek enyhék, szükségtelen védekezni ellene, a vírus terjedése elhozza a védettség kialakulását is. Ennek megfelelően Stockholm jószerével meghagyta a lakosság és a vállalkozások számára: döntsék el ők maguk, hogyan védekeznek.

A központi utasításnak megfelelően Svédország nem jegyzi fel az új eseteket, nem tartja számon, hol s hányan fertőződtek meg. Kizárólag azoknál végeznek el koronavírustesztet, akik idősek, kórházi kezelésre szorulnak és a fertőzés tüneteit mutatják. Pedig annyit tudni lehet, hogy Svédországban is nagyon elterjedt a betegség. Az első esetet január 31-én jegyezték fel.

Amíg figyelték a növekedést, 992 fertőzést állapítottak meg, többségüket Stockholmban. Március közepétől nem készítenek friss statisztikákat.

A kormányzat az önkormányzatok, az iskolák és a munkahelyek döntésére bízta, miként viselkednek. Svédország bírálta Dánia döntését a határok lezárásáról, amely Stockholm szerint árt a gazdaságnak, és nem segít a vírus terjedésének megállításában, írta a Magyar Nemzet.

Post Author: KISZó