Klicsko szigorítaná a hazatérők karanténját

klicsko kijev

A karanténintézkedések szigorúbb ellenőrzését sürgette a tömegesen hazatérő ukránok ügyében Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a külföldről hazatérők – akiknek java része a kijevi Boriszpil repülőtérre, valamint a főváros központi vasútállomására érkezik meg – ellenőrizetlenül hurcolják be a koronavírus-fertőzést az ukrán fővárosba. Ezért sürgette a belügyminisztériumot, hogy fokozza a karanténintézkedések betartásának ellenőrzését.

Dmitro Kuleba külügyminiszter közölte, hogy Németország segít az ukránoknak hazatérni a világ legtávolabbi pontjairól, így Latin-Amerikából is. Különvonatot indít az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására az orosz állami vasútársaság. A TASZSZ hírügynökséget az Oroszországi Vasutak arról tájékoztatta, hogy a 18 kocsiból álló, mintegy 800 férőhelyes szerelvény március 27-én indul majd Kijevből és másnap érkezik meg Moszkvába. Ellenirányban 28-án indul és 29-én fut majd be az ukrán fővárosba. A vonat útközben sehol nem áll meg, így nem lesz lehetőség fel- és leszállásra.

Az ukrán védelmi minisztérium egészségügyi intézményeiben is előkészítettek több mint ötszáz kórházi ágyat a koronavírussal fertőzött betegek ellátására – közölte a tárca a Facebookon. A minisztérium hozzáfűzte, hogy amennyiben a katonák között is felüti a fejét a fertőzés, további ötszáz ágynyi kapacitást tudnak mozgósítani.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó