Koronavírus-körkép: tartanak a bűnözéstől

Amint azt már megszokhatták, a KISZó Online-on naponta olvashatnak friss körképet a koronavírus-járvány terjedéséről Ukrajnában és a szomszédságában. Emellett minden reggel egy KISZó-grafikán mutatjuk be a pontos helyzetet, hogy hol és mennyien fertőződtek már meg. Ha minket követ, garantáltan nem marad le semmiről.

Amint azt már jelentettük, a nyugat-ukrajnai Ternopil egyik kórházában meghalt egy 68 éves koronavírusos beteg férfi. Vele együtt így szerdára négyre emelkedett a betegség ukrajnai halálos áldozatainak száma, a megerősített fertőzötteké pedig egy nap alatt 29 újabb esettel 113-ra nőtt az országban.

Büntetőeljárást indítottak a hatóságok egy kijevi magánklinika ellen, mert elmulasztotta közölni az egészségügyi minisztériummal, illetve az állami közegészségügyi központtal, hogy egy páciensük tesztje pozitív lett, közölte a fővárosi rendőrség. Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök egy sajtóinterjúban kifejtette: az éjszakai kijárási tilalom bevezetése megakadályozná, hogy fosztogatások kezdődjenek az ukrán fővárosban. “Mivel a vállalkozások és üzletek bezártak, a bűnözők kihasználhatják ezt a lehetőséget, és nekiállhatnak fosztogatni. Emiatt hasznos lenne az éjszakai kijárás tilalma” – érvelt a rendőrfőnök. Megjegyezte, hogy egyelőre a bűnügyi helyzet a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében hozott korlátozó intézkedések bevezetése óta nem változott lényegesen a fővárosban.
Március 27-től a kelet-ukrajnai Dnyipróban is bevezetik a Kijevben múlt szombat óta érvényben lévő korlátozást, amely szerint a tömegközlekedési eszközöket csak az egészségügyi intézmények, a gyógyszertárak és a stratégiai fontosságú vállalatok dolgozói vehetik igénybe. A városban – éppúgy, mint Kijevben – már egy hete nem közlekedik a metró. Hasonló intézkedést léptettek életbe Odesszában is.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál számolt be arról, hogy szerdára virradóan két charterjárat indult el összesen 430 ukránnal a fedélzetén Kijevbe Törökországból. Az evakuálások megkezdése óta már több mint 72 300 ukrán állampolgár érkezett haza a külügyminisztérium segítségével, közülük mintegy 5500-an a Lengyelországból és Lettországból eddig indított 9 vonaton. Az infrastrukturális minisztérium közlése szerint csütörtökön két újabb vonatot indít az ukrán állami vasúti társaság Lengyelországba ukrán állampolgárok hazaszállítására.

Magyarországon március 25-re 226-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek, 10-re az elhunytak száma.

Oroszországban egy nap alatt 163 új beteget regisztráltak, amivel 658-ra nőtt az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma – jelentette be Tatyana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes szerdán Moszkvában. Ez az eddigi legjelentősebb egy nap alatt regisztrált növekmény. A Covid-19 betegség a 85 régió közül immár 55-ben van jelen. Moszkvában a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 410-et, ami 120 új pácienst jelent. Január óta 193 ezer vizsgálatot végeztek el.

A hivatalos adatok szerint a járványnak nincs közvetlen áldozata, a gyógyultak száma 29. Az országban 112 ezren élnek önkéntes karanténban. Az orosz vasúttársaság szerdán elkezdte leállítani és ritkítani a belföldi hosszú távú vonalakon közlekedő vonatokat. Az intézkedés érinti egyebek között a Moszkva és Szentpétervár közötti közlekedést is. Az orosz kormány kedden arra utasította a régiókat, hogy zárják be a mozikat és az éjszakai szórakozóhelyeket. Moszkvában engedélyezték a könnyű lefolyású Covid-19-ben szenvedő betegek otthoni ápolását, a szentpétervári kórházakban pedig megtiltották a beteglátogatást.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó