Koronavírus – Nagydobronytól Tiszaágtelekig: Mindenkit nyugtalanít a bizonytalanság│KISZó-riport

Virtuális megyejárás a Kárpáti Igaz Szóval Ungtól Beregig, Ugocsától Máramarosig

A koronavírus támadása mindannyiunk életét determinálja. A fertőzés megfékezése, vagy legalább terjedésének lassítása, az egész közösség érdeke és feladata. Virtuális megyejárásunk során igyekeztünk minél több települést felkeresni, megszólaltatni egészségügyi dolgozókat, polgármestereket, tanárokat. A helyzetjelentés mellett azt is fontosnak tartottuk, hogy odafigyeljünk és közreadjuk a tapasztalatokat. Reményeink szerint ezzel az együtt gondolkodással hozzájárulunk a körülmények jobb megértéséhez, a helyes döntések meghozatalához.

– Az emberek félnek és általában csak akkor mennek ki az utcára, ha nagyon fontos, például bevásárolni – mondta el a KISZó-nak Torma László, Tiszaágtelek polgármestere. –Folyamatosan próbáljuk tájékoztatni az embereket a napi fejleményekről, és igyekszünk ellenőrzésünk alatt tartani azokat, akik most tértek haza külföldről. A többség átérzi a helyzet komolyságát. Szólnak, ha valaki nem tartja be a karantént  A falubelieket az is foglalkoztatja, mi lesz a primőrökkel, mivel az itt élők többnyire a mezőgazdaságból élnek. A buszjárat hiánya szintén nagyon kihat a falu életére, mivel a félreeső településről nehéz eljutni bárhová. Az emberek többsége megértő, támogatja a kényszerintézkedéseket a nagyobb baj elkerülése érdekében.

***

– Az emberek óvatosabbak lettek, de nem tartják be maradéktalanul a korlátozásokat – emelte ki Katona Béla, a Kisdobronyi Családorvosi Rendelő főorvosa. – A külföldről hazaérkezők névsorát minden nap megkapjuk az illetékes hatóságtól, a többségük jelentkezik is telefonon. A napi munkát azzal kezdjük, hogy a listán szereplőkkel, akik nem jelentkeztek, felvesszük a kapcsolatot és tájékoztatjuk a tennivalókról. Azt tanácsolnám, hogy lehetőség szerint mindenki maradjon az otthonában, csak a feltétlenül fontos ügyek miatt mozduljanak ki. Fokozottan figyeljünk az idősebbekre és a krónikus betegekre, mert rájuk különösen veszélyes a vírus.

***

Az érettségi előtt állók talán különösen nehezebb helyzetben vannak, mint a többiek. Főleg az ukrán nyelvoktatásra nyomhatja rá a bélyegét a karantén. Nagydobronyban azonban operatívan kialakították a távoktatáshoz szükséges platformokat és egyelőre gördülékenyen megy a tudásátadás és számonkérés.

– Nagyon fontos tudatosítani magunkban és a tanulókban is, hogy a tanulási folyamat nem szakadhat meg a karantén miatt – szögezte le Katona Natália, a Nagydobronyi Református Líceum ukrán nyelv és irodalom tanára. – Először számba vettem azokat a lehetőségeket, ajánlásokat, amelyek segítségemre lehetnek a távoktatásban, majd kialakítottam egy kommunikációs platformot. Itt folyamatosan kapcsolatban vagyok a felsősökkel és a tananyagot magyar fordítással mellékelem nekik, hiszen az ukrán nyelv és irodalom esetében ez nem elhanyagolható. A témának megfelelően teszteket mellékelek. A feladatok megoldására huszonnégy órájuk van, ezt követően újabbakat kapnak. Úgy látom, a végzősök is komolyan veszik, hiszen tudatosult bennük, hogy a jövőjük múlhat azon, hogyan állnak a kialakult helyzethez.

***

– Mind a Tiszaágteleki Általános Iskolában, mind a Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexumban elkezdődött a távoktatás. A tiszaágteleki iskola Facebook-csoportokat hozott létre, mivel azt láttuk, hogy a gyerekek számára ez a legelérhetőbb, illetve ezt tudják legjobban használni. A kisgejőci iskola Google-Classroomban dolgozik. Az oktatás úgy történik, hogy órarend szerint minden tanár délig feltölti a tananyagot. A házi feladatok elkészítésére a tanulók határidőt kapnak. A megoldásokat lefényképezve küldik vissza a tanárnak. Facebook-csoportokban egy üzenőfalra történik a feltöltés, a Classroomban minden tantárgynak van külön ablaka. Azok a tanulók, akik rendelkeznek internettel, esetleg már eddig is aktívan használták az okostelefonjaikat, számítógépüket, azok ügyesen elboldogulnak.

Viszont vannak olyanok is, bár kevesebben, akiknek nincs internethozzáférésük.

Az ő esetükben a szülők vállalták azt, hogy a tananyagot eljuttatják a gyerekeikhez. A tanároktól nagy munkát követel a helyzet megoldása, de mindenki aktívan, kreatívan próbál hozzáállni. A gyerekek ügyesek. Nekik is új ez a helyzet, de egyelőre tetszik a „világhálós” oktatás. Remélem, hamar megoldódik a vírushelyzet, mindenki meg tudja őrizni egészségét. Most ez az elsődleges szempont – jellemezte az online oktatásra való áttérést Jávorszky Beáta biológia-kémia tanár.

Az egyik tiszaágteleki ABC tulajdonosa lapunknak elárulta, hogy kis bolt lévén egyelőre nem érzékeltek jelentős különbséget az áruforgalomban. A beszállítás terén sem történt nagy változás, de ennek ellenére azt látja, hogy mindenkit nyugtalanít a piaci helyzet és nagy a bizonytalanság.

A teljes megyei körképet a Kárpáti Igaz Szó március 26-i lapszámában olvashatják.

 

Forrás:
KISZó/Bara Tünde/Fotó:Zunko Barnabás

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó