Saját autóval ezután is be lehet majd lépni Ukrajnába

ukrán magyar határ

Saját személygépkocsival és ahol megengedett, gyalogosan továbbra is beléphetnek Ukrajnába a külföldről hazafelé igyekvő ukrán állampolgárok, pontosított Ukrajna magyarországi nagykövetsége.

Ukrajna budapesti diplomáciai kirendeltsége sürgősségi jegyzékben tájékoztatta a magyar külgazdasági és külügyminisztériumot. Eszerint a március 27-én, éjféltől életbe lépő totális ukrán határzár-szigorítás nem terjed ki a saját személygépkocsin és gyalogosan történő határátkelésre. Számukra az ukrajnai határátlépés továbbra is biztosított.

“Ez azt jelenti, hogy Ukrajna állampolgárai saját tulajdonukban lévő személygépkocsin és gyalogosan (az eddig rendszerben lévő gyakorlat szerint, amikor az ukrán határőrség helyi hatóságokkal együttműködésben megszervezi átszállításukat kisbuszokkal az ukrán határon) a továbbiakban is átléphetik Ukrajna államhatárát” – olvasható a Magyarország ungvári külképviseletének Facebook-oldalán is megosztott közleményben.

Mint arról a KISZó Online a regionális magyar nyelvű médiában elsőként beszámolt, március 27-e, péntek az utolsó nap, amikor még hazajöhetnek azok az ukrán állampolgárok, akik külföldön rekedtek. A bejelentést személyesen Volodimir Zelenszkij elnök tette videófelhívásában.

Mint elmondta, két hetük volt a külföldön ragadt ukrán állampolgároknak, hogy hazatérjenek. A külügyminisztérium közreműködésével eddig közel 100 ezer ukránt hoztak haza. Ez nem a diktatúráról, hanem a fegyelmezettségről szól, fogalmazott az államfő. A jelenlegi komoly kihívások a legszigorúbb döntéseket követelik meg, tette hozzá. Mint mondta: “a hatalom most döntésre kényszerült a kint ragadt ukránok és az ország határain belül élő 40 millió honfitárs megóvása között”.

Március 27-én, pénteken hatalmas sorok alakultak ki az ukrajnai átkelőknél, nagy tömegek igyekeztek hazajutni valahogyan…

Forrás:
KISZó/Fotó:Facebook

Post Author: KISZó