A koronavírus váratlan hatása

Pozitív környezeti változásokat okozott a járvány

Minden rosszban van valami jó, ez világméretű a koronavírus-járványra is igaz. A fertőzés terjedését lassító kényszerintézkedések megbénították az emberek hétköznapjait, ám a természet éledezni kezdett.

Az olaszországi Velencében a csatornák gyakran zavaros, piszkos vize kitisztult, olyannyira, hogy még halak is láthatók benne. Mindez annak köszönhető, hogy az olasz hatóságok korlátozták a hajóforgalmat a városban. A változás ráadásul gyorsan történt. Azonban nemcsak Velencében tapasztalják a járvány „pozitív következményeit”, Szardínia szigetének fővárosához, Cagliari kikötőjébe visszatértek a delfinek, erre pedig hatvan éve nem volt példa.
A légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának jelentős csökkenését észlelték a világ bizonyos városai és régiói felett a koronavírus-járvány miatti intézkedések nyomán.

A Columbia Egyetem kutatóinak előzetes eredményei szerint az elsősorban autókból származó szén-monoxid-kibocsátás a hét néhány napján a tavalyhoz képest közel 50 százalékkal csökkent New Yorkban– írja a BBC.

A mutatók szerint tehát a felesleges autóhasználat visszaszorításának jelentős környezeti hatása van. A becslések szerint a járvány kitörése óta 35 százalékkal csökkent a közlekedés a városban. A kutatók rámutattak továbbá, hogy 5-10 százalékkal esett vissza a szén-dioxid légköri koncentrációja a város felett és a metán esetében is enyhe csökkenést mértek. A szakemberek szerint május beköszöntével, amikor a szén-dioxid-kibocsátás általában tetőzik, előfordulhat, hogy a több mint egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság óta tapasztalt legalacsonyabb szén-dioxid-szintet fogják mérni.

De a kutatók szerint arra is vannak figyelmeztető jelek, hogy a járvány elültével drasztikusan megemelkedhet bizonyos káros anyagok szintje. A Carbon Brief-en korábban megjelent tanulmány szerint

Kínában 25 százalékkal csökkent az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás február két hetében.

A szakértők szerint ennek következtében valószínűleg 1 százalékkal fog visszaesni az ázsiai ország egész éves szén-dioxid-emissziója. Kínában és Észak-Olaszországban is az üvegházhatású gázok közé tartozó nitrogén-dioxid jelentős csökkenését észlelték, ami az autóhasználat és az ipari tevékenységek korlátozásával áll összefüggésben. A légi közlekedés korlátozása és az otthonról való munkavégzés miatt valószínűleg sok más országban is csökkenni fognak bizonyos kibocsátások. Bár az otthonról való munkavégzés miatt várhatóan megnő a háztartások energiafogyasztása, a közlekedés csökkenése és a gazdaságok általános lelassulása valószínűleg hatással lesz az összkibocsátásra.

Szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a világszerte elcsöndesedett, kiürült városok utcáin – írta meg a The Guardian a közösségi médián szaporodó beszámolókra és képekre hivatkozva.

Elsősorban a külvárosok környékén élő vadak indulnak felfedezőútra. A japán Narában szikaszarvasok járják a várost és a metróállomásokon is látták őket. A panamai San Felipe elnéptelenedett tengerpartján mosómedvék tűntek fel, a Guardian egy kaliforniai szerkesztőjének oaklandi háza körül pedig pulykák jelentek meg.

„A vadállatok általában a városoknak azon a részén élnek, amit mi nem használunk. Ezért többnyire láthatatlanok számunkra, olyanok, mint a kísértetek”– magyarázta a chicagói Lincoln Állatkert városi vadon élő állatokkal foglalkozó intézetének igazgatója, Seth Mangle. A pulykák jelenléte nem szokatlan Oakland környékén, a San Franciscó-i öbölben, de most úgy tűnik, messzebbre merészkednek. Európai nagyvárosok, köztük Barcelona utcáin vaddisznók meglepetést keltettek. A panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézet igazgatója, Matt Larsen pedig elmondta, hogy hat éve él San Felipében, de most látott először mosómedvéket a háza melletti tengerparton.
A feleségével együtt otthonról, távmunkában dolgozó Larsen hozzáfűzte: nagyon örül annak, hogy a „természet magára talál”, jó látni valami szokatlant.

A koronavírus-járvány miatti karantén és társadalmi távolságtartás váratlan helyzeteket teremthet a Massachusetts Amherst Egyetem ökológusa, Paige Warren szerint.

„Kíváncsi vagyok, hogy a prérifarkasok és rókák mikor jelennek meg az amerikai városokban” – mondta, megjegyezve, hogy közben néhány olyan állat is, ami hozzászokott, hogy etetik az emberek, tovább vándorolhat. Ez a helyzet a japán szikaszarvasokkal, amelyek megszokták, hogy a turisták rizssütit dobnak nekik, de most, hogy a parkok kiürültek, kénytelenek a városban élelmet keresni. Ezért vándorolnak csapatostul az utcákon.

„Ahogy a Jurassic Parkban mondják, az élet utat talál magának” – mondta Mangle, aki kollégáival a bezárkózás idején is keresi a lehetőségeket arra, hogy a szabályok betartásával folytatni tudják a vadak megfigyelését. Azt kutatják többek között, hogyan változtatja meg a járvány okozta válsághelyzet az állatok viselkedését.

Ezek a változások szerinte aprók lesznek, a rókák és prérifarkasok kicsit távolabb merészkednek búvóhelyeiktől, a madarak pedig új területeket fedeznek fel. Az a drámai forgatókönyv, hogy a vadak ellepik a városokat, csak a képzelet műve – hangsúlyozta Mangle. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy ezek az állatok mindig is körülöttünk éltek, csak nem jelentek meg ilyen feltűnően, és nem gondoltunk úgy a városainkra, mint a természet részére.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó