Koronavírus-körkép: az “ostromállapot” után tömeges depresszió jöhet

koronavirus

Ukrajnában vasárnapra 109-el nőtt a beazonosított fertőzések száma, így már 418 esetről tudni, s a szombati nyolcról vasárnapra kilencre emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma. Félő, hogy az elmúlt napokban hazatérő több tízezer vendégmunkás érkeztével tovább romlik a helyzet. Kárpátalján egy betegről tudnak. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leglényegesebb fejleményeket.

Péntek éjféltől Ukrajna átmenetileg felfüggesztette állampolgárainak hazaszállítását külföldről. Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter elmondta, hogy még 9000 ukrán maradt külföldön, akik jelezték, hogy haza szeretnének jutni, de már nem tudnak. A járatokon érkező utasoknak alá kellett írniuk, hogy hajlandóak önkéntes karanténba vonulni, aminek betartását a rendőrség ellenőrizni fogja. Volodimir Zelenszkij elnök péntek este a mögötte álló Nép Szolgája párt parlamenti frakciójával tartott egyeztetés után közölte, hogy a vezetés már megállapodott szállodákkal több személy számára karantén biztosításáról. Azt nem árulta el, mely szállodákról van szó.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 408-ra nőtt a Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg.

Európában és az Egyesült Államokban „ostromállapot” van az új koronavírus terjedése miatt, miközben a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban, Kínában kezdik feloldani a korlátozásokat – írta szombat esti összesítésében az AFP francia hírügynökség. Kiemelik, hogy világszerte már több mint 28 ezer halálos áldozata van a járványnak, s ebből több mint 20 ezer ember Európában halt meg, 10 023 és 5690 halottal Olaszország és Spanyolország a legsúlyosabban érintett. Emellett gyógymód vagy vakcina hiányában a Föld 3 milliárd lakója kénytelen bezárkózni kötelező érvényű vagy önkéntes korlátozások miatt.

Az Egyesült Királyságban, ahol Boris Johnson kormányfőről pénteken derült ki, hogy ő maga is fertőzött, 1000 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, több mint 260 ember vesztette életét a legutóbbi 24 órában.

Az AFP rámutat, hogy immár az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött, ahol több mint 110 ezer embernél mutatták ki a vírust, amely mintegy 1900 embert ölt meg. A fertőzöttek mintegy fele New York államban van. Ezzel összefüggésben Donald Trump amerikai elnök szombaton közölte, hogy mérlegelni, hogy New York, New Jersey és Connecticut államot karantén alá helyezi.

A járvány által eddig nagyjából megkímélt Oroszországban is megugrott szombaton a fertőzöttek száma, és a moszkvai kormány bejelentette, hogy hétfőtől lezárják az ország határait, és szombaton az éttermek és a legtöbb üzlet bezárását is elrendelték. Oroszországban az elmúlt 24 órában 228-cal nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, így szombaton összesen 1264 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, Szentpéterváron, illetve Moszkvában egy-egy koronavírussal kezelt beteg elhunyt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra hívta fel a figyelmet, hogy közvetlen veszélyt jelent, ha az egészségügyben dolgozóknak sem áll rendelkezésükre kellő mennyiségű védőfelszerelés. A Vöröskereszt pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy járvány miatt elrendelt elkülönítés és bezártság pszichológiai és lélektani sérüléseket okozhat, többen válhatnak szorongóvá vagy depresszióssá.

A francia hírügynökség rámutat, hogy mindeközben az új koronavírus kiindulópontjának számító kínai Hupej tartomány központjába, Vuhanba befutott az első engedélyezett vonat, és kezdik feloldani a járvány miatt elrendelt korlátozásokat.

Forrás:
KISZó/MTI/MagyarNemzet

Post Author: KISZó