Elhunyt Temető Sándor korábbi FIFA-játékvezető

temető sándor játékvezető FIFA

Életének 79. évében, kedden elhunyt Temető Sándor volt FIFA-játékvezető – olvasható a Kárpátaljai Megyei Labdarúgó Szövetség (KMLSZ) hivatalos honlapján.

Temető Sándor 1942. február 24-én született Beregszászban. A labdarúgás szeretete, a sportág iránti alázata igen korán kialakult. Ebben nagy szerepe volt Gácsi Béla tornatanárnak, majd Ungváron Győrfi Zoltánnak, a korszak egyik legelismertebb edzőjének. Mégsem lett belőle profi focista, sőt tanulmányait a Lembergi Állami Testnevelési Főiskola (ma egyetem) játékvezetői szakán végezte. A pályakezdő spori végigjárta a ranglétrát, a megyeszékhely és az Ungvári járás bajnokságában kezdte pályafutását. Karrierje nyílegyenesen szárnyalt felfelé. Egyre nagyobb feladatokkal bízták meg, egyre ismertebbé vált.

1981-ben bekerült a Szovjetunió tíz legjobb játékvezetője közé, ugyanabban az évben Európa száz legjobb sípmestere közé választották. Tizenkét éven át Ukrajna legjobb futballbírója volt. Kárpátaljai játékvezető sem előtte, sem pedig utána nem jutott ilyen szintre. Rásózták a problémás meccseket 1973-tól a szovjet második ligában fújt, ’77-ben került az első ligás bírók közé, egy évre rá már a legmagasabb osztályban kapott szerepet, egy CSZKA Moszkva-Ararat Jereván találkozón debütált, és ezt követően még 90 szovjet élvonalbeli mérkőzésen dirigált, 33 találkozón pedig partjelző volt.

1979-ben a Ruch Chorzów-Dinamo Berlin BEK-párharc (a Bajnokok Ligája elődje) volt az első nemzetközi mérkőzése. A nyolcvanas évek első felében ért pályája csúcsára, a szovjet rangadók mellett a BEK és UEFA-kupa találkozókon bíráskodott. 32 nemzetközi kupatalálkozón – a manapság hihetetlennek hangzó százezres tömeg előtt – öltötte magára az akkor még kizárólag fekete szerelést.

Ellentmondást nem tűrő, szigorú játékvezető hírében állt. Hírneve mindenhol megelőzte, tartottak tőle a játékosok és az edzők is.

Aktív pályafutása után sem távolodott el a labdarúgástól, évekig irányította a megyei játékvezetői testületet. Keze alól számos nagynevű bíró került ki, köztük az egykori FIFA kerettag Valerij Onufer, Sztepan Szelmenszkij és Volodimir Juhasz. Az évtizedek során Temető Sándor számos elismerést kapott, 2007-ben Ukrajna Labdarúgó Szövetsége arany érdeméremmel ismerte el munkásságát.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó