Májusfaállítás – élő hagyomány│KISZó-riport

Változnak az idők… Minden kornak megvannak a saját szokásai, stílusa, rendje. Jó látni, hogy modern világunkban nem szakadunk el teljesen őseink rítusaitól. Magyar földön évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza a májusfa, más, sokatmondó néven, a szerelemfa állításának hagyománya.

Az 1400-as évektől jegyzik eme szép szokást a forrásokban. A népi hagyomány szerint május első napján zöld ágakkal és virágokkal díszítették a házakat. A zöld ág Európa történetében szimbolikus jelleggel bír, melynek tavaszváró, rontáselhárító és termékenységvarázsló szerepe volt. A májusfa állítása a tavasz születésének ünnepe, annak ellenére, hogy ez már a harmadik tavaszi hónap. Átvitt értelemben a születés a szerelem beteljesedése.

A májusfa, májfa, hajnalfa, jakabfa, jakabág, szerelemfa állítása nem egyformán terjedt el vidékünkön. Vannak olyan települések, ahol ma már egyáltalán nem él ez a szokás, míg olyan is, ahol modern formában újult meg.

Napjainkban a májusfa állítása mellett szokás májuskosarat is adni, melyet gyönyörű tavaszi virágok díszítenek.

– Idén májuskosarat ajándékoztam a barátnőmnek, Ivettnek. Szerettem volna megteremteni az alkalom feelingjét. A májusfaállítás – úgy veszem észre – elkezdett kimenni a divatból, helyette inkább virágcsokrokat, virágdobozokat és kosarat ajándékoznak a lányoknak. Tavaly a páromék kapuját orgonafával, orgonavirággal díszítettem fel, ami megfelelt a régi hagyományoknak. Manapság a májusfa akármilyen feldíszített bokor, fa lehet. Mi régebben az orgona mellett tulipánfát is állítottunk – mondta a nagydobronyi Ráti Tamás.

– Somi születésű vagyok, ahol szintén szokás a májusfaállítás.

A párom nagydobronyi, itt is él ez a hagyomány. Udvarlásom elején egy-két alkalommal fát díszítettem, majd virágkosarat ajándékoztam. Az évek alatt rájöttem, hogy a „vegyes” kosár nagy sikert arat, amiben van gyümölcs és csoki tömkelege. Idén is ilyet ajándékoztam, mivel a párom nagyon édesszájú. Úgy tudom, ez eljegyzés és esküvő után már nem szokás. Mi épp lagzi előtt állunk, de úgy gondolom, hogy az esküvő után is megtartom ezt a szép szokást – emelte ki Csatlós Roland.

A virágokat egy romantikus szerenád is kiegészítheti.

– Az éjszakai szerenád még gyakori, de a májusfaállítás helyét egyre inkább átveszik a csokrok és valami kis ajándék.

Szerintem a karanténnak nincs semmilyen hatása erre. Az, hogy a szerelmi vallomás eme fajtája csökkenőben van, az elvándorlás számlájára írható – teszi hozzá a kisdobronyi Torma Gergely.

– Nálunk, Kisbakosban, nem volt soha olyan nagy hagyománya, mint például Nagydobronyban. Személy szerint én még soha sem állíttattam májusfát. Mifelénk sajnos egyre kevesebb a fiatal. Szerenádot adni sem szokás a településünkön, de zenészként életben tartom ezt a hagyományt– magyarázta Orbán József.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó