Nyitva van az aranykapu… │KISZó-háttér

A kormány engedélyezte a zálogházak működését

Április elején a kormány engedélyezte a zálogházak és különféle hitelintézetek újranyitását. Az intézkedés vegyes fogadtatásban részesült, hiszen a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások sokakat kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítettek. Az emberek többsége pénzhiánnyal küzd, a zacik megnyitása pedig további adósságokat szül – vélekednek az ellenzők.

A Szkarbnicja zálogházhálózat képviselőjét a vesztegzár alatti működésükről kérdeztük.

– Egyelőre nem tapasztaljuk ügyfeleink számának növekedését. Zálogházaink a karantén előtti nyitvatartási időben fogadják az érdeklődőket. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a higiéniai és járványmegelőzési előírások betartására. Üzlethelyiségeinkben tíz négyzetméterenként egy kliens tartózkodhat, betartva az ajánlott másfél-két méteres távolságot – tájékoztat Viktoria Doljuk PR-menedzser. – Kirendeltségeinkben minimalizáltuk a személyes kontaktust, szolgáltatásaink jelentős részét online-platformokon végezzük. Munkatársaink maszkban és kesztyűben várják ügyfeleinket, illetve kézfertőtlenítő is rendelkezésre áll.

– Adódik a kérdés, a beérkezett termékeket is fertőtlenítik?

– Hálózatunk szakértői külön algoritmust dolgoztak ki e téren a karantén idejére. Minden biztosítékként hagyott terméket az ügyféllel való előzetes egyeztetés után fertőtlenítünk, majd becsomagoljuk azokat. Ezután kerülnek csak a raktárba.

– Milyen kérdésekkel keresik fel leggyakrabban a Szkarbnicja zálogházat?

– Sokan a törvényes újranyitásunkat firtatják.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Miniszteri Kabinet április 2-án elfogadott 211-es számú rendelete értelmében zálogházaink legálisan üzemelnek. A másik gyakori kérdés a karantén idején felszámolandó kamatot érinti. A fogyasztói hitelről szóló törvény értelmében jelen körülmények között az adós mentesül a késedelmi kamat befizetése alól, ám ugyanez nem vonatkozik a szerződésben vállalt kötelezettségeikre, tehát továbbra is fizetniük kell a havi törlesztőrészletet.

Könnyítésként 10 százalékos kedvezményt biztosítunk a kamat összegéből, amennyiben a befizetést interneten keresztül, saját ügyfélkapujukon keresztül végzik.

– Néhány bank úgynevezett „hitelszabadságot” kínál nehéz helyzetbe került ügyfeleinek.

– Erre nincs törvényi előírás, ám készek vagyunk egyéni elbírálásban részesíteni a karantén miatt fizetésképtelenné vált klienseinket.

– Nőtt az online szolgáltatások iránti érdeklődés?

– A vesztegzár ösztönzőleg hatott a személyes kontaktust nem igénylő szolgáltatásaink igénybe vételére. Ezek a lehetőségek jóval a korlátozások előtt is elérhetőek voltak, ám akkor nem arattak különösebb sikert. Arra ösztönözzük klienseinket, hogy a készpénzes fizetés helyett használják a bankkártyán keresztül történő átutalást, így kisebb az esély a vírus terjedésére. E módszerrel otthonuk elhagyása nélkül intézhetik pénzügyeiket.

– Változott az igénybe vett szolgáltatások aránya?

– A zálogban hagyott termékek összetétele nem módosult.

80 százalékban aranyat (35 százalékban gyűrűt, 25-25 százalékban nyakláncot és karkötőt) adnak le.

Híradástechnikai eszközöket ügyfeleink hatoda hagy kirendeltségeinkben. E termékek közel felét a mobiltelefonok adják. Klienseink 20 százaléka laptopjától, míg 15 százaléka táblagépétől búcsúzik egy időre. Figyelemre méltó, hogy ügyfeleink 85 százaléka visszavásárolja a zálogban hagyott terméket. Így kijelenthetjük, hogy legtöbbjüknek „mindössze” rövidtávú anyagi gondjai vannak.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó