Koronavírus-körkép: egy hét múlva levegőhöz jutunk

Amint arról már hírt adtunk, a kormány május 22-ig ugyan meghosszabbította a karantént, de egy sor könnyítést is engedélyezett. Keddtől ismét lehet a kórházakban tervezett műtéteket végrehajtani. Mindeközben az egészségügyi minisztérium adatai alapján hétfőre, egy nap alatt 15 újabb halálos áldozattal 303-ra nőtt a Covid-19-ben elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 418 új esettel 12 331-re. A betegségből eddig 1619-en gyógyultak fel, ebből 72-en az elmúlt napban.

A karantén meghosszabbítását Denisz Smihal miniszterelnök jelentette be a hétfői kormányülés után. Azzal indokolta a döntést, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is meghosszabbította a globális veszélyhelyzet határidejét. Közölte, hogy május 11-től viszont enyhít a kormány a korlátozásokon. Megnyílhatnak egyebek között a parkok és terek mellett a pihenőhelyek, a szépségszalonok, a fodrászatok, a szabadtéri kávézók, éttermi teraszok, egyes sportlétesítmények, fogorvosi rendelők, ügyvédi és közjegyzői irodák. A teljes listát két héten belül teszik közzé.

Az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére csaknem két hónapja bevezetett országos karantén ideje alatt felfüggesztettek minden tervezett operációt, csak a sürgősségi műtétek voltak engedélyezve az országban. Hozzátette ugyanakkor, hogy mostantól is csak azoknak a műtéteknek a végrehajtását, illetve olyan okból történő kórházi beutalást engedélyeznek, amely már “nagyon szükségessé vált” az érintett egészsége szempontjából.

A miniszter tájékoztatóján ismét figyelmeztetett arra, hogy a helyi polgármestereknek nincs felhatalmazásuk saját településükön olyan rendelkezéseket kiadni, amelyekkel enyhítenek a karanténkorlátozásokon. Hangsúlyozta, hogy a karantén bevezetése és annak feloldása kizárólag a kormány hatásköre.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó