Kárpátalja mozgásban: társadalmi változások és interetnikus viszonyok az Euromajdan után

Ferenc Viktória – Kovály Katalin (szerk.) legújabb kötete számos érdekességet tartalmaz. Hamarosan online is elérhető lesz.

A 2020 tavaszán megjelent kötet azzal a céllal készült, hogy tudományos igényességgel, mégis közérthető módon mutassa be Kárpátalját, az itt élő emberek hétköznapjait és a térséget érintő társadalmi folyamatokat, problémákat. Ahogy a kötet címe is jelzi, főként az Euromajdan óta végbemenő társadalmi változásokat elemzi empirikus kutatások alapján, támpontokat adva azon olvasó számára, aki szeretné jobban megismerni a Kárpát-medence ezen szegletét vagy kárpátaljaiként szülőföldjét.

Munka közben. Adatgyűjtés

A kiadvány kárpátaljai és magyarországi kutatóműhelyek együttműködésében jött létre, megjelenését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tette lehetővé. A négy fő fejezetből álló tanulmánygyűjtemény az elmúlt években megvalósuló, Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatásával és a Momentum Doctorandus Kárpátaljai Magyar Doktorandusz szervezet koordinálásával készült kutatások eredményeit gyűjti egy csokorba.
A kötet szerzői a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete (Erőss Ágnes, Kovály Katalin, Tárai Patrik), a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (Ferenc Viktória, Rákóczi Krisztián) és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (Molnár József) munkatársai. A munkát továbbá Orosz Sándor segítette, aki ukrán nyelvtudásával, fotózással erősítette a terepkutatást. A szerzők tehát különböző tudományterületek szakértői, így kölcsönözve multidiszciplinaritást a kötetnek.

– A bevezető fejezet – Kárpátaljáról dióhéjban címmel – röviden kontextusba helyezi a kutatási beszámolókat.

Ezt követi a SUMMA 2017 a kárpátaljai magyarok aktuális számát és főbb demográfiai jellemzőit igyekezett megbecsülni egy reprezentatív felmérés keretein belül, ami – véleményünk szerint – egy rendkívül hiánypótló vizsgálat volt – magyarázza Kovály Katalin. – Ugyanis, mint tudjuk, Ukrajnában utoljára 2001-ben tartottak népszámlálást, így a fenti számokról csak elavult statisztikák léteztek. A következő kutatás a TANDEM elnevezést viseli, amely egyedülálló módon nemcsak a kárpátaljai magyarok, de az itt élő ukránok szempontjából is vizsgálta az ukrán–magyar interetnikus viszonyt, az egyes nemzetek egymásról alkotott véleményét, a magyarországi nemzetpolitika kárpátaljai hatásait. Ráadásul két időpontban, 2016-ban és 2019-ben.

A kötetben harmadikként bemutatott vizsgálat pedig a 2018-ban kezdődött kárpátaljai magyar szórványkutatás, ami a kárpátaljai magyar szórvány demográfiai helyzetéről, asszimilációjáról, valamint az etnikai identifikációt és szocializációt befolyásoló egyéni döntésekről nyújt áttekintést.

A kötet Csernicskó István, kárpátaljai nyelvész, a kiadvány szakmai lektora összefoglalójával zárul, továbbá a szerzők és a közreműködő kutatóműhelyek rövid bemutatkozását is magában foglalja.
A szerzői gárda tagjai már több éve dolgoznak együtt különböző kutatásokon, ez egy jól összeszokott csapat, így a kiadvány összeállítása is gördülékenyen zajlott, az egyes feladatokból igyekezett mindenki kivenni a részét. Azért is volt szívügyünk ez a kötet, mert szerettük volna, ha az elmúlt években végzett munkánkat azok is megismerik, akikről az adott kutatások szólnak, vagyis, a kárpátaljai emberek.

Éppen ezért olyan szempontokat figyelembe véve készült a kötet, hogy az mindenki számára emészthető és érdekes legyen, ne csak a szűk kutatói réteg érdeklődjön iránta.

Így a kutatások módszertani leírása és főbb eredményeinek bemutatása mellett, a kötet terepleírásokat, színes ábrákat, diagramokat, fotókat, interjúrészleteket is gazdagon tartalmaz, melyek a terepkutatás izgalmasabb momentumaiba, illetve a kárpátaljai hétköznapok egyes vonatkozásaiba, a helyi jellegzetességekbe nyújtanak bepillantást.

Sajnos a jelenlegi járványügyi helyzet nem teszi lehetővé a korábban betervezett magyarországi és kárpátaljai könyvbemutatók megtartását, de addig, amíg normalizálódik a helyzet, gondolkodunk alternatív megoldásokon is, amilyen például a közösségi média által kínált élő bejelentkezés lehetősége.

Mivel a kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, ezért hamarosan az interneten ingyenesen letölthető formában is elérhetővé tesszük,

hogy minél szélesebb körökben jusson a leendő olvasó a tartalomhoz, szerte a Kárpát-medencében.

A csapat
Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó