Zelenszkij az orosz határ mellett hajtott fejet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken, a második világháború befejeződésének 75. évfordulója alkalmából Luhanszk megyébe, az ukrán-orosz határ mentén fekvő Milove településre utazott, hogy megemlékezzen a háború áldozatairól, közölte az elnöki hivatal.

Az elnök mécsest gyújtott a településen lévő második világháborús emlékműnél, és virágot helyezett el az “örök lángnál”. Az emlékmű melletti temetőben több száz, köztük több ismeretlen katona nyugszik, akik részt vettek a településnek a náci megszállás alóli felszabadításában. A közelben fekszik Pivnyivka, az első település, amelyben 1942 decemberében megkezdődött a náci megszállók kiűzése ukrán földről – emlékeztetett az elnöki hivatal közleményében.

Mint arról írtunk, az államfőt május 9-én, szombaton Ungvárra várják.

Ukrajnában két egymást követő napon emlékeznek meg a második világháború befejeződéséről. Hivatalosan május 8. az áldozatokra emlékezés és a megbékélés, május 9. pedig a nácizmus fölött aratott győzelem emléknapja. Idén azonban a kormány döntése értelmében a koronavírus-járvány miatt nem lesznek tömegrendezvények egyik napon sem.

Az országban 2015 óta emlékeznek meg két napon is a második világháború befejeződéséről. Előtte csak május 9-én ünnepeltek szovjet szokás szerint. A kommunista múlttal való szakítás jegyében Petro Porosenko akkori elnök alatt döntött úgy az ukrán vezetés 2015-ben, hogy május 8. – amelyet addig Ukrajnában nem ünnepeltek – legyen a második világháború áldozatainak emléknapja, május 9. pedig mint a “túlélők ünnepe” maradjon meg a győzelem napjaként.

Európa csaknem minden országában május 8-án emlékeznek meg a második világháború végének napjáról, a szovjet utódállamok többségében viszont május 9-én ünneplik a győzelem napját. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyanis Berlinben 1945. május 8-án írták alá, és közép-európai idő szerint aznap 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában viszont már május 9-e volt.

Forrás:
MTI

Post Author: KISZó