Így hat a bér összege és a munkaviszony a nyugdíjra

A megyei Nyugdíjalap jelenti.

A nyugdíjazás előtt állók közül sokan nem tudják, hogy jövőbeni nyugdíjuk havi összege egyenes összefüggésben van munkabérükkel és biztosított munkaviszonyuk idejével.

Amennyiben valaki az államilag megállapított minimálbérnél kisebb összeget kap munkahelyén, ledolgozott hónapjai vizsgálatakor munkával töltött idejét nem egy teljes hónapnak tekintik, hanem a bérrel arányosan számolják ki. Tehát minél magasabb valakinek a fizetése és hosszabb a munkaviszonya, mely után adózik, annál magasabb nyugdíjra számíthat.

A biztosított munkaviszony fogalmát 2003.07.09.-én vezették be, s azon periódust értik alatta, mely alatt az adott személy bére után befizették a minimális társadalombiztosítási adót.

Ha a munkavállalónak hivatalosan kifizetik a minimálbért, amely után adóznak, de ezen felül borítékban is kap juttatást, mivel utóbbiból nem adóznak, azt nem veszi figyelembe a nyugdíjhivatal, s az illető nem is számíthat a minimálisnál magasabb havi nyugdíjjuttatásra.

A borítékban kapott összege nem hat ki a különféle államilag garantált kifizetésekre (munkanélküli segély, beteglap).

A teljes összegben és idejében kifizetett munkabér minden munkaadó kötelessége, csak a hivatalosan foglalkoztatott munkavállaló érezheti magát szociálisan védettnek.

Ez a magánvállalkozókra és a farmergazdaságokra is vonatkozik, amennyiben nem esnek más biztosítási rendszer alá. A vállalkozó tevékenység azon ideje, amelyért nem utalták át a kötelező társadalombiztosítási díjat, nem lesz figyelembe véve a nyugdíj számfejtésekor.

Minden munkavállaló önállóan is ellenőrizheti, hogy áll a munkaviszonya és munkáltatója mennyit adózik utána. Ehhez fel kell keresnie az illetékes Nyugdíjhivatalt. De ha rendelkezik digitális aláírással, regisztrálhat az Ukrán Nyugdíjalap elektronikus szolgáltatásainak honlapján ahol utánanézhet adatainak. Részletesebb információt erről a Nyugdíjalap honlapján  olvashatnak, közli a megyei Nyugdíjalap sajtószolgálata.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó