Koronavírus-körkép: továbbra sincs javulás

A hétvégén sem lassult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egy nap alatt szombaton 522 új esetet azonosítottak, és ezzel a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma 15 232-re, a betegségben elhunytaké pedig 15 újabb halálos áldozattal 391-re nőtt – közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium. A Kárpátaljai Megyei Közegészségügyi Központ napi összesítése szerint egy nap alatt 17 új esetet jelentettek, ezzel az eddig regisztrált fertőzések 695-re emelkedtek. Egy újabb áldozata van a koronavírusnak Kárpátalján. Magyarországon is újabb betegeknél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3263-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, eddig 413 halálos áldozata van a járványnak.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi online sajtótájékoztatóján közölte, hogy az országban előző nap újabb 111 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, körükben a fertőzöttek száma csaknem elérte a háromezret (2964 fő), az elhunytaké 21-re nőtt. Az orvosok áldatlan helyzetéről a Kárpáti Igaz Szóban Mihajlo Poljakkal, a megyei infektológia vezetőjével is olvashattak interjút.

Jelenleg az országban 4762-en szorulnak kórházi ellátásra, lélegeztetőgépen 201-en vannak, köztük 17 egészségügyi dolgozó és egy gyerek.

Az elmúlt napban a legtöbb fertőzöttet Csernyivci megyében regisztrálták (89 fő), valamint a szintén a nyugati országrészben lévő Lemberg és Rivne megyékben (54 és 49 fő). A fővárosban, Kijevben előző nap 34 újabb megbetegedést jegyeztek fel, továbbá három újabb haláleset történt. Velük együtt Kijevben 37-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma, az azonosított fertőzötteké 1805-re.

Közben Andrij Melnik, Ukrajna németországi nagykövete arról számolt be egy rádióinterjúban, hogy német laboratóriumokban már megkezdték a tesztelését több olyan ukrán fejlesztésű gyógykészítménynek, amely alkalmas lehet a Covid-19-betegek kezelésére. Részleteket a készítményekről azonban nem hozott nyilvánosságra. A nagykövet azt is elmondta, hogy Berlintől több hivatalos kérést is kaptak ukrán idénymunkások Németországba utazásának engedélyezésére vonatkozóan. Erről annyit árult el, hogy mezőgazdasági munkákról van szó, és több ezer főre vonatkoznak a kérelmek. Denisz Smihal miniszterelnök a napokban már beszélt egy tévéműsorban arról, hogy számos nyugat-európai országtól érkeznek hasonló kérések. Szavai szerint Ukrajna kész erről tárgyalni, egyúttal viszont a jelenlegi helyzetben most lehetősége van Ukrajnának arra, hogy megfelelő, civilizált munkakörülményeket alkudjon ki a külföldön munkát vállaló állampolgárainak. Így egyebek mellett feltételül szabja Kijev, hogy legalább három hónapos szerződést kössenek az ukrán munkavállalókkal, legális munkabérrel, biztosításokkal, valamint a lakhatásuk és szükség esetén a gyógykezelésük biztosításával együtt.

A téma kapcsán ajánljuk olvasóinknak szerkesztőségünk munkatársának véleményírását.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó