Hogyan kerülhetjük el korunk népbetegségét, a strokot? │KISZó-szempont

Ukrajnában minden év májusában kiemelten hívják fel a figyelmet az agyvérzés veszélyeire és megelőzésének fontosságára. A stroke ugyanis jelenleg a fejlett országokban a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után. Ukrajnában évente 120 ezer esetet regisztrálnak. Ha figyelembe vesszük, hogy az első számú kockázati tényező a magas vérnyomás, mely 11,5 millió ukrajnait érint, kiderül, minden negyedik lakos veszélyben van. A betegek száma évről évre nő, minden harmadik páciens azonnal, minden hatodik egy hónapon belül meghal az agyi érkatasztrófa következtében. Kiket veszélyeztet leginkább, s hogyan kerülhetjük el? – kérdezte a KISZó dr. Natalja Sutyak ideggyógyászt.

– Vidékünk lakosságát mennyire veszélyezteti a szélütés?

– Kárpátalja egyelőre a legkevésbé érintett ezen a téren. Tavaly 2700 agyvérzést diagnosztizáltunk, ami valamivel több, mint egy évvel korábban.

– Mely korosztályt érinti leginkább?

– A betegek 35 százaléka munkaképes korú. A páciensek fele soha többé nem térhet vissza a normális életviteléhez, kezelése pedig igen költséges. Pedig kellő odafigyeléssel a baj elkerülhető lenne. Leginkább a magas vérnyomásban szenvedőket, a testsúlyfelesleggel és zsíranyagcsere-zavarral élőket, a cukorbetegeket, a dohányzókat és a fizikailag kevésbé aktív embereket veszélyezteti.

– Mi történik szervezetünkben az agyi érkatasztrófa során?

– Az agyban, egy jól körülhatárolt helyen található meg minden testi működésünk – beszéd, mozgás – központja. Stroke idején az elzáródott érhez tartozó agyi terület nem kapja meg a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű vért és oxigént. A tünetek lehetnek átmenetiek vagy maradandóak, együtt és külön-külön is előfordulhatnak. Elmúlhatnak, majd visszatérhetnek, és végleges bénulást okozhatnak, ezért már egyetlen tünet meglétekor is hívni kell a mentőt. Fontos, hogy a beteg a tünetek jelentkezése után négy és fél órán belül orvoshoz kerüljön, a vérrögoldó kezeléssel ugyanis jóval nagyobbak a gyógyulási esélyek.

– Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljön bennünket ez a veszélyes betegség?

– Az egyik legfontosabb kockázatcsökkentő lehetőség a magas vérnyomás kezelése. Ez a krónikus vesebetegeknél különösen fontos. Ezenkívül minimalizálja kialakulásának esélyét a rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly tartása, a stresszmentes életmód, a koleszterin- és vérzsírszint normalizálása, és a sófogyasztás minimalizálása. Egyszóval, az egészséges életmód.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó