Segítséget kérni – bátorság! │KISZó-interjú

Korábban május folyamán sok helyen tartottak Telefonos Nyílt Napot, amely arról szól, hogy az utca emberét megismertetik a lelkisegély-telefonszolgálatok munkájával, közelebb viszik a segítségkérés–segítségadás problematikáját, tagokat toboroznak a szolgálat soraiba. Sajnos, az idei kampány elmarad. Ennek kapcsán kértünk tájékoztatást a Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálatról Török Orsolya szolgálatvezetővel.

– Mióta van és miért szükséges Kárpátalján ez a szolgálat?

– 2014 őszétől vagyunk elérhetők azok számára, akik valakivel megbeszélnék problémáikat, de a környezetükben nincs senki, akinek szívesen elmondanák, mi nyomasztja őket, vagy épp a közvetlen környezetük okoz számukra problémát.

Sokszor nehéz ismerősöknek beszélni legnyomasztóbb dolgainkról.

Nem is szoktunk hozzá, hogy segítséget kérjünk, pedig vannak helyzetek, amikor ez nagyon is fontos.

– Milyen helyzetek adódnak?

– Van, aki a depresszióját nem meri elmondani senkinek, valaki pánikrohammal küzd, vagy megromlott a kapcsolata a házastársával, és nem tudja, hogyan kellene helyrehozni. Vannak magányosak, gyászolók, vagy olyanok, akik az életük értelmét kérdőjelezik meg. Nagyon sokféle problémával hívják a telefonszolgálatot.

– Hogyan tudnak segíteni?

– Egy telefonhívás ugyan nem változtatja meg az ember életét, nem oldja meg a problémát, de mégis nagy fordulatot hozhat. Ugyanis az ügyelők nemcsak együtt éreznek, de együtt is gondolkodnak a hívóval, meghagyva a szabadságukat, nem erőltetve rájuk semmit.

Mindenki a saját életének a „tudósa”, csak sokszor nincs ereje a cselekvésre, illetve van egyfajta vaksága a saját gondjára.

Ha beengedi a másik embert az életébe, akkor kaphat új szempontokat, új lendületet, és ő maga lesz képes változtatni, megoldani vagy épp elfogadni mindazt, amivel küzd.

– Mely telefonszámokat lehet hívni?

– Telefonon és e-mailben is lehet segítséget kérni.  A +380-95-600-80-05-as és a +380-97-600-80-05-as számon lehet minket hívni. A hívók számára anonimitást és ingyenességet biztosítanak. Aki inkább írna, az a [email protected] e-mail címre, vagy Facebook Messengerben küldheti el segélykérő levelét.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó