A szaktárca elismerte: az új rendszer végzetes hibákat tartalmaz │KISZó-háttér

Ukrajnában idén április 1-től elkezdődött az egészségügyi reform második szakasza, melynek értelmében valamennyi kommunális egészségügyi intézmény (járási, városi, megyei) a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálattal kötött szerződések alapján kap finanszírozást. „A pénz a páciens után jár” elv alapján annyit, amennyi szolgáltatást nyújt, és ahány pácienst kiszolgál. Az elképzelés szerint, a magas színvonalú ellátást nyújtó intézmények a korábbinál magasabb anyagi támogatáshoz jutnának. De vajon mit mutat a gyakorlat? Képesek-e fenntartani magukat az egészségügyi intézmények az elképzelt új rendszerben, mi legyen azokkal, amelyekben csökken a betegszám?

Nos, az egészségügyi minisztérium új vezetőinek is feltűnt, hogy amennyiben követik a korábbi tárcavezető által jóváhagyott előírásokat, számos problémával kell szembenézniük a szférában dolgozóknak, amit a kárpátaljai intézményvezetők is több ízben jeleztek a minisztérium felé. Makszim Sztepanov tárcavezető elismerte, azonnali módosításokra van szükség a reformot érintő törvényben, különben súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járhat a rendszer reformja. Most, a miniszter által felvetett legnagyobb gondot jelentő problémákat vázoljuk kivonatosan.

A kórházak finanszírozása, orvosok elbocsátása

A reform második etapját az intézmények 1600 szerződéssel kezdték meg. 984 kórház támogatási deficittel küzd, tehát kevesebb pénzre számíthatnak az államtól, mint tavaly (van, amely 10, van amely 50 százalékkal kevesebbre), emiatt elbocsátásokhoz kell folyamodnia. Veszélyzónába került a tuberkulózis, a pszichiátriai, a mentőszolgálat, valamint a szakintézmények. A tüdőgondozók például 80 százalékos támogatási hiánnyal szembesültek.

Ukrajnában 156 ezer orvos és 296 ezer ápoló és nővér teljesít szolgálatot. Megengedhetetlen, hogy a reform miatt szakemberek kerüljenek utcára. A tárcavezető egyik sajtótájékoztatóján azt mondta, szeretné oly módon végig vinni a reformot, hogy az orvosok eközben ne vágyakozzanak külföldre, és a páciensek megfelelő színvonalú ellátásban részesüljenek. Az egészségügyi szubvenció terhére a napokban utalnak azon intézményeknek, amelyekben nem telik a bérekre, s dolgoznak a rendszer hibáinak kiküszöbölésén.

A mentőszolgálat optimalizálása

Az állami támogatás csökkenése következtében, áprilistól a mentőszolgálat fenntartása is veszélybe került. Jelenleg az egyetlen kiutat a gyorssegély brigádok leépítése jelentené, ami azzal a veszéllyel járna, hogy a lakosság nem kapná meg idejében az életmentő segítséget. Sztepanov példaként a Zaporizzsjai 103-as szolgálatot hozta fel, mely a tavalyinál 67 millió hrivnyával kevesebb pénzből kénytelen gazdálkodni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 154-ről 110-re kell csökkenteniük a mentőcsapatok számát.

(Folytatjuk)

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó