KISZó-kérdés: Van, ami Önt jobban aggasztja most, mint a koronavírus?

koronavirus vásárlás covid19 járvány karantén

A világjárvány több mint két hónapja teljességgel felforgatta, egyes esetekben megbénította a megszokott életvitelünket. Múlt heti KISZó-kérdésünk ehhez kapcsolódott, egy héten keresztül azt kérdeztük közösségi oldalunkon arra vártunk választ, van-e, ami jobban aggasztja most az embereket, mint a koronavírus?

https://www.facebook.com/kiszo/posts/2920581084655675

 

A beérkező válaszok természetesen nem reprezentatív eredményt hoztak, mégis sokatmondó, hogy a válaszadók 74 százaléka, vagyis az emberek közel háromnegyede szavazott úgy, hogy van más gondja is, ebből következik, hogy résztvevők 26 százalékát kizárólag a koronavírus aggasztja.

A tapasztalat, valamint a közösségi médiában megjelenő posztok és kommentek azt sugallják, hogy néhány héttel korábban, a járvány első napjaiban másképp alakul volna a szavazati arány.

De köztudott az emberek gyorsan és könnyen alkalmazkodnak a kialakult helyzethez még akkor is, ha az fenekestül felforgatja az élét. Valószínű most sincs ez másképp, ahogy több országban a lakosság itt is megtanult együtt élni a vírussal. Helyzetünkben talán leginkább a kelet-ukrajnai háborúhoz lehet hasonlítani a járványt. Ugyanis, amikor 2014-ben kitört a fegyveres konfliktus az komoly pánikot kelet a kárpátaljaiak körében is. Ezt csak tetézte az első kárpátaljai katonaáldozat halálhíre, aki ráadásul egy beregszászi magyar fiú volt.

Aztán a halálesetek „hétköznapi” statisztikává, váltak. Ez tapasztalható most a koronavírussal is.

Ennek ellenére szakemberek egybehangzó véleménye szerint sokak aggódnak, féltik magukat, szeretteiket. Önmagában már azt sem feltétlenül könnyű feldolgozni, hogy mindennapi életünk kizökkent a megszokott kerékvágásból a korlátozó intézkedések miatt.

Ahány háztartás, ahány család, annyi külön probléma adódik, sokan elvesztették a munkahelyüket, rengetegen a home office kihívásai mellett próbálnak több fronton teljesíteni, gyereket nevelni, helyettesíteni az iskolai oktatást. De mindez csak az érem egyik oldala, a másikon ott van a félelem, a kétségbeesés, önmagunk és a hozzánk közel állók féltése a vírustól, illetve a járvány okozta bizonytalan jövőtől. A COVID-19-járvány kapcsán kutatók, járványügyi szakemberek, politikusok tanácsa egybehangzó és egyértelmű:

valóban baj van, de senki ne rettegjen, hanem tartsa be a szabályokat, óvintézkedéseket a saját és a környezetében lévők érdekében.

Aktuális kérdésünk, amire a Facebook-oldalunkon szavazhatnak: Önt nyomasztja a koronavírus miatt közel két hónapja tartó határzár?

Szabó Sándor

Itt szavazhatnak:

Az Európai Bizottság arra kérte☝️ a schengeni övezet tagállamait, illetve a schengeni társult államokat, hogy további…

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2020. május 11., hétfő

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó