Natúr méz, egyenesen a termelőtől

Messzire hallani a méhek zümmögését. Kerülgetnek, de úgy el vannak foglalva a munkával, hogy észre sem veszik, ahogy leülünk a kas mellett, és „kibeszéljük” őket. Bakacs Viktor mesél. A tiszapéterfalvai gazda 5 éve fogott bele a méhészkedésbe. Hobbiként indult, most 90 családot gondoz.

méz termelő gazda méh

– Pedagógus, lendületes vállalkozó. Hogyan fogott bele a nagy türelmet igénylő méhészkedésbe?

– Ehhez meg kell érni. Nagyapám hivatásos méhész volt. Keresztapám szintén méhészkedett, viszont édesapám félt tőlük. Az én „mézes sztorim” érdekesen indult. Mindig ott voltak a kertben a kaptárok. Egyik tavasszal, úgy négy évesen, lementem közéjük.

Egyetlen egy méh sem szúrt meg, viszont tele volt velük az orrom meg a fülem, csipesszel kellett kiszedni.

Nem félek tőlük és nem is vagyok allergiás a csípésükre. Viszont akkor még nem gondoltam volna, hogy egyszer velük fogok foglalkozni. Feketeardóban tanítottam, amikor találkoztam egy ötven éve a szakmában tevékenykedő méhésszel, aki nagyon sokat magyarázott a témáról. Állandóan mondogatta, hogy ad nekem egy-két családot, vágjak bele. Akkor még mással voltam elfoglalva, állandóan rohantam. Öt éve indult ez a „hobbi” tíz családdal, tavaly 130 volt. Ahhoz, hogy rájöjjünk a szakma titkára, folyamatosan foglalkozni kell vele. Igaz ma már minden megtalálható az interneten, én mégis gyakran nagyapám két méhészszakkönyvét – az egyik 1908-as a másik 1921-es nyomtatvány – veszem elő. A méhek nem változnak.

– Jövedelmező a méhészkedés?

– Régen rendszeresen jöttek a felvásárlók Oroszországból, és elvitték a fiasításokat tavasszal. A háború óta azonban megcsappant a számuk, inkább a határ menti kereskedők jönnek. Arra vagyunk utalva, hogy a mézet, virágport, viaszt, propoliszt értékesítsük. Az Egán Ede gazdaságélénkítő pályázat nagy segítség volt, sikerült beújítanom egy méhészkonténert, ahová lassan telepítem a családokat. Ez olyan, mint egy lakókocsi, és azért jó, mert vándorolhatok vele az akácosokba, napraforgó ültetvényekre. 52 család fér bele.

– Mennyi idő alatt készül el a méz?

– Ismerjük a folyamatot: a méhek hazahozzák a virágokból a nektárt, majd elraktározzák azt a sejtekben. Amint kipárolog a víz az édes folyadékból, a méhek lezárják, viasszal lepecsételik a keretet, ezután már pergethető.

Ha azelőtt nekilátunk a pergetésnek, mielőtt elpárolog belőle a víz, akkor kevésbé lesz tartós a méz.

Egy teljesen automatizált pergetővel rendelkezem. 32 keret fér bele, amivel hat perc alatt végez, és már nyithatjuk is a csapot, csorog a méz.

A vadonatúj kaptárok már készen állnak az új családok betelepítésére, műlépekkel is fel van szerelve a gazda. Beszélgetés közben egy kicsit megbolygattuk a méheket és megnéztük, hogyan állnak a keretek. A legszélső az etető. A következő keret általában a mézes, de abban is vannak olyan sejtek, amelyek virágporral vannak tele.

A kaptárból kiszedtünk egy kis propoliszt is. Viktor ezt az értékes anyagot felvegyítette tiszta szesszel és kézfertőtlenítőt készített a családnak. Beljebb a fiasítás van. Megtaláltuk a heréket is, amelyeknek nincs fullánkjuk, de az anyát nem sikerült előbányászni.

Családonként 40-50 ezer méhvel számol, azaz a péterfalvai gazda nagyjából fél millió méhre ügyel.

– Mennyire keresett a méz?

– Egyre jobban odafigyelnek az egészséges életmódra, sokan megnézik, mit vesznek és kitől. Az a szerencsém, hogy sokan ismernek, és aki egyszer vett tőlem, az visszajáró vendég lett. Télen fél tonna mézet sikerült eladnom. Igazi akácmézet nehéz begyűjteni, nekem, ha sikerül, általában meghagyom a családnak. Most olyan 200-250 hrivnyáért értékesítik az efféle literjét.

A virágméz 120-160 hrivnya között mozog.

– Honnan ismerjük fel a natúr mézet?

– Azt javaslom, méhésznél vásároljanak, akkor tudják, mit kapnak. Jó lenne viszont, ha még most is minden család tartana 1-2 kaptár, hogy maguknak előállítsák a folyékony elixírt…
Amire még érdemes vásárláskor odafigyelni: ne legyen túl híg a termék! Mindenki a folyékony mézet szereti, viszont tudjuk, hogy az igazi virágméz nem marad folyós huzamosabb ideig. Amelyik igen, az nem természetes. Az akácméz marad a legtovább híg, viszont a repceméz pár hét alatt besűrűsödik. Az íze is árulkodó lehet: az az igazi, amelyik enyhén kaparja a torkunkat.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó