Széljegyzet: Érettség(i)

Magyarországon május 4-én a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött meg a 2019/2020-as tanév május-júniusi érettségi időszaka – közölte a magyarországi Oktatási Hivatal. Ukrajnában az előzetes tervek szerint június 25-én a matematika külső független teszteléssel indít a szakminisztérium. A próbatesztekre egy héttel korábban kerülhet sor.

A hónapok óta távoktatásban működő oktatási rendszerben a diákok az eddigieknél is nagyobb megpróbáltatással kerülnek szembe. Hiszen amíg egy átlagos tanévben, különösen a vége felé, a felvételizők magánórákon, megnövelt óraszámban tanulják a kiválasztott tantárgyat, addig jelen helyzetben csak magukra számíthatnak.

Magyarországon a kormány döntése értelmében, a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel, a jogszabályban meghatározott kivételekkel csak írásbeliket tartanak.

A felméréseket az előírt egészségvédelmi óvintézkedések betartásával szervezik, a diákoknak és a pedagógusoknak központi forrásból maszkot, kesztyűt és fertőtlenítő szert is biztosítanak.
Ukrajnában még nem alakult ki a pontos menetrend, a folyamatos halasztások, ígérgetések további bizonytalanságban tartják a felvételizőket. Vélhetően ez sem segíti a feszült mindennapokat.

Ehhez hozzáadódik, hogy vannak, akik mindkét országban próbára teszik (tennék) tudásukat, ezzel is növelve esélyüket a továbbtanulásra.

A tájékoztatókból és híradásokból tudjuk, a magyar hatóságok mindent elkövetnek azért, hogy a külföldről érkező vizsgázók érettségi vizsgabehívó vagy érvényes magyar diákigazolvány birtokában átléphessék az államhatárt és részt vehessenek a felmérésen.

Vidékünkön arra ösztönzik a diákokat, válasszanak helyi felsőoktatási intézményt, hiszen a helyzet stabilizálódásáig a szülőföldön való továbbtanulás lehet a biztos pont.

A lehetőségek tárháza végtelen, a döntés mindenkinek a saját kezében van. A ballagási búcsúztatóban gyakran elhangzó „nagybetűs életbe való kilépés” a jelenlegi helyzetben a diákok részéről ténylegesen komoly elhatározást igényel.
Több biztos pontra, folyamatos információ-áramlásra, morális támogatásra, biztonságos környezetre és felkészült szakemberekre lenne szükségünk az élet többi területén is.

Az érettség pedig nemcsak a felsőoktatásban, hanem a mindennapokban is hasznos. Ebben az időszakban az előírások betartása, a rászorulókon, nehéz helyzetbe kerülteken való segítség és a saját, illetve családtagjaink, szeretteink egészségének, jólétének tudatos megóvása szintén érettséget igényel. Vajon felnőttünk-e már ehhez?

Forrás:
KISZó/Csuha Ivett

Post Author: KISZó