Törvény a kettős állampolgárságról – Kijevben már kedden dönthetnek

Elképzelhető, hogy akár már május 19-én napirendre kerülhet a kettős állampolgárságot szabályozó törvényjavaslat az ukrán parlamentben.

Az erről szóló információt Viktorija Szjumar ellenzéki képviselő osztotta meg, amit később a kijevi Ráda házelnöke is kommentált. Dmitro Razumkov elismerte, az illetékes bizottságokban már megvitatták a javaslatot, s bár az nagy ellentéteket szított, de a végső szót a Legfelső Tanácsnak kell kimondania.

Ruszlan Sztefancsuk házelnök-helyettes, az államfő parlamenti megbízottja elmondta, a kettős állampolgárság intézményének megvalósíthatóságáról részletekbe menő egyeztetéseket folytattak az Ukrajna határain kívül élő diaszpórával és az Ukránok Világszervezetével. Ennek lényege, hogy nem automatikusan terjesztenék ki annak lehetőségét, hogy a külhonban élők felvehessék hazájuk állampolgárságát, hanem minden egyes ország esetében külön döntenének. Vélhetően ez azt a célt szolgálná, hogy az Oroszországban élők más megítélés alá essenek…

Hivatalosan a kettős állampolgárságról szóló javaslatot hétfő délben még nem lehetett látni a május 19-i ülés napirendjén, információk szerint az Európai Szolidaritás és a Batykivscsina hevesen ellenezte is. Julija Timosenko egyenesen úgy fogalmazott, hogy ezzel a törvénnyel csak megágyaznának Ukrajna szétesésének.

Mint az ismert, jelenleg Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét. Az sem világos, hogy a szóban forgó javaslat miként kezelné az országban élő kettős állampolgárok jogviszonyát.

Post Author: KISZó