Halló, itt a KISZó: Minden, amit a határátkelésről tudni kell!

A Kárpáti Igaz Szó mindig is aktív kapcsolatra törekedett előfizetőivel, állandó olvasóival. Az elmúlt évtizedekben védjegyünkké vált, hogy a legkülönfélébb tematikájú olvasói kérdésekre kerestük a választ az illetékes hivataloknál és kompetens személyeknél. Jó szokásunkat változatlanul folytatjuk, amennyiben olyan kérdése van, amire nehezen tud választ találni, forduljon hozzánk bizalommal. Lapunk munkatársai megpróbálnak utánajárni a közérdeklődésre számot tartó felvetéseknek.

Folyamodhatnak hozzánk telefonon (+38-050-432-71-91), e-mailben ([email protected]), vagy akár a Facebook-oldalunkon (Facebook.com/kiszo) és Instagramon (instagram.com/karpatiigazszo) üzenetben.

A koronavírus miatti karantén bezártságra ítélt sokakat. Folyamatosan érkeznek szerkesztőségünkhöz a megszigorított határátkeléssel összefüggő kérdések. Az ezekből összeállított kérdéscsomaggal megkerestük a magyarországi országos rendőr-főkapitányságot, ahol a kommunikációs főosztály válaszolt a KISZó-nak. Az alábbiakban a hozzánk eljuttatott kérdésekre adott hivatalos válaszokat olvashatják.

„Magyar állampolgárként, de magyar lakcímkártya hiányában, cseh munkavállalási szerződéssel be lehet-e lépni Záhonynál tranzit céllal, úgy, hogy Magyarországon az illető ne kerüljön semmilyen karanténba, csak átutazhasson?”

– A személyforgalomban külföldről érkező magyar állampolgárok határátlépésével összefüggésben az egészség és az élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV. 1.) Kormányrendelet 3. §-a tartalmazza a határátlépésre irányadó szabályokat a magyar állampolgárokra vonatkozóan. E szerint magyar állampolgár ugyan bármikor beléphet, de a 14 napos karantén letöltése minden esetben kötelező. Igazolnia kell egy tartózkodási jogosultságot (lakcím, tartózkodási hely, albérlet, szívességi lakáshasználat stb.), amennyiben ilyennel nem rendelkezik, úgy a karantént a hatósági elkülönítő állomáson kell letölteni, Záhonyban ez a művelődési ház épülete, de az ellátás önköltségű. Fontos tudni, hogy a karantén-kötelezettség betartását a helyi rendőrhatóságok folyamatosan ellenőrzik, a szabályok megsértése súlyos büntetőjogi következményeket von maga után.

Tehát: tranzitálási céllal magyar állampolgár nem léphet be, csak a hazatéréshez való állampolgári joga alapján.

„Amennyiben ukrán állampolgár csak tranzitálni szeretne munkavégzés céljából, minden esetben kell ehhez külön engedély, vagy elég azt bizonyítania a határátkelés helyszínén, nem pedig előre?”

– A szomszédos állammal humanitárius célból tranzitáthaladás érdekében kötött megállapodás szerinti állam állampolgárai – ilyenek az ukrán állampolgárok – beléphetnek Magyarország területére, ha a belépéskor alávetik magukat egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a Covid-19 fertőzést nem állapítja meg. A nem magyar állampolgár részére humanitárius célból tranzit áthaladást biztosító időszakban léphet be 10 órától, és az erre kijelölt útvonalon haladva, a legrövidebb időtartam alatt köteles elhagyni Magyarország területét, legkésőbb 22 óráig. Magyarország területén csak az áthaladáshoz elengedhetetlenül szükséges alkalommal, a kijelölt üzemanyagtöltő állomáson és pihenőhelyen lehet megállni. A 10 óra (közép-európai idő) előtt érkezőket visszafordítják.

A belépés előfeltétele, hogy az érintett nem magyar állampolgár rendelkezzen a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, és hitelt érdemlően igazolja, hogy a célországba történő belépése biztosított. Előzetes engedélykérés ehhez tehát nem szükséges.


„Amennyiben magyar állampolgár lép be Záhonynál, vele tarthat-e ukrán állampolgárságú családtagja (házastárs, gyerek, szülő)? Ukrán állampolgár beléphet-e Magyarországra, ha bizonyítottan magyar állampolgárságú családtagjához tart? Ha igen, ezt miként kell hitelt érdemlően bizonyítani, szükséges-e előre engedélyt kérni a Rendőrségtől? Milyen különleges esetekben léphet még be ukrán állampolgár Magyarországra?”

– A rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes különös méltánylást érdemlő esetben, illetve egyedi magatartási szabály megállapításával felmentést adhat nem magyar állampolgár belépésére vonatkozó általános tilalom alól. A felmentés általános előfeltétele, hogy a helyszíni egészségügyi vizsgálat során a koronavírus-fertőzés gyanúját nem állapítják meg, és az érintettet a hatósági házi karantén idejére nyilvántartásba veszik. Nem magyar állampolgár esetében a beléptetést meg kell tagadni, ha a Covid-19 fertőzés gyanúja merül fel. Magyarországra, magyar állampolgár, magyar útlevéllel bármikor hazatérhet. A rendőrség hivatalos honlapján (police.hu) május 13-tól lehetőség van elektronikus formában méltányossági belépési engedélyért folyamodni, de csak magyar nyelven.

A különös méltánylást érdemlő esetek közé tartozik: részvétel magyarországi hatósági eljárásban, üzleti tevékenység vagy munkavégzés a megfelelő meghívólevéllel, egészségügyi ellátás, a tanulók vizsgakötelezettségei, a kérelmező a magyarországi fuvarozási feladat kiindulási pontjára szeretne eljutni, valamint aki közeli hozzátartozó temetésén akar részt venni.

Magyarország területére a belépés kizárólag személygépkocsival vagy maximum 9 személy szállítására alkalmas mikrobusszal engedélyezett. Az utasok kötelesek az úti célig, kizárólag a kijelölt útvonalon és azzal a járművel közlekedni, amellyel a határátlépés történt. Ellenkező esetben járványügyi szabálysértés miatt eljárás indul ellenük, melynek keretében beutazási és tartózkodási tilalom alá kerülhetnek. A járművezetőre szintén a fenti szabályok vonatkoznak. Kizárólag fuvar, vagy fuvarszervezés céljából történő átkelés nem engedélyezett. Fontos megjegyezni, hogy az így benyújtott kérelmekre a választ meg kell várni, és csak annak birtokában szabad útra kelni. Ajánlatos egy héttel a tervezett beutazás előtt kérelmezni a külön engedélyt.

Forrás:
KISZó/ORFK/Ungvári Magyar Főkonzulátus

Post Author: KISZó