Miért kell Beregszászba katonaság? – az UMDSZ választ remél

ukrán katona kárpátalja ukrajna

Amint arról a kiszó.net már írt, egyre inkább bizonyossá válik, hogy kaszárnyát építenek a legmagyarabb kárpátaljai városban, Beregszászon. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) a miniszterelnökhöz fordult válaszért: kiket és miért akarnak a nyugati határszélre telepíteni?

Többször is felmerült az utóbbi években, hogy a védelmi minisztérium katonai alakulatot kíván állomásoztatni a legmagyarabb kárpátaljai városban, Beregszászon, közvetlenül az ukrán-magyar határ közelében. Az ügyben korábban magas rangú katonai vezetők jöttek személyesen tájékozódni a Vérke-parti városba. Az elképzeléseket most már tettek is követik. Úgy fest, az A2582-es jelzésű, különleges deszantos egységet fogják a kárpátaljai magyarság központjának számító Beregszászba telepíteni. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) személyesen a miniszterelnökhöz fordult részletes magyarázatért.

Arra, hogy véglegesek a Beregszászra vonatkozó katonai tervek, az elektronikus közbeszerzési rendszer a bizonyság, ahol pályázatot írtak ki – a szöveg szerint – a deszantos dandár légi szállítású zászlóalj állandó lokációs pontjának létrehozására egy elhagyatott beregszászi katonai bázison. A tereprendezési munkálatokhoz már hónapokkal ezelőtt hozzáláttak. A szóban forgó terület évekig az önkormányzat tulajdonában volt, de aztán a védelmi minisztériumhoz került. A kaszárnya tervdokumentációját a tárca tervezési alegysége már ki is dolgozta.

Az értesülésekkel kapcsolatban korábban megkerestük Babják Zoltánt, Beregszász polgármesterét, akinek a nyilatkozatát ide kattintva olvashatják.

A Beregszásztól alig félórás autóútra található Munkácson van egy katonai alakulat, amely épp most kapott egy teljesen felújított körletet, ezt az előző hónapban személyesen Volodimir Zelenszkij elnök adta át. Miközben az ország keleti végein kritikus a helyzet, Kijevben úgy ítélik meg, a négy EU-s tagállammal és a NATO-országokkal határos legnyugatibb megyében szükséges erősíteni a fegyveres jelenlétet.

Az ügyben az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) levélben kereste meg Denisz Smihal kormányfőt, akitől szeretnének korrekt, őszinte válaszokat kapni a felmerülő kérdésekre. Zubánics László, a szervezet elnöke szerint egy ilyen kényes és érzékeny témában nem szerencsés, ha a lakosság csak a médiából értesül a hírekről, és mindenféle találgatások kapnak szárnyra. A politikai spekulációk elkerülése érdekében az UMDSZ vezetője szerint célszerű volna a kabinetnek pontos tájékoztatást adni.

A miniszterelnökhöz írt levelüknek pontosan ez a célja. Azt szeretnék, ha az illetékesek elmagyaráznák az itt élőknek, hogy – miközben az ország nyugati határai teljes biztonságban vannak – mégis mi szülte a katonai jelenlét megerősítését az EU és a NATO határainak tőszomszédságában. Zubánics László lapunknak elmondta: jó volna azt is tudni, pontosan hány személyről lenne szó, és honnan érkeznének ezek a katonák. Az UMDSZ párbeszédet szorgalmaz a minisztérium és az önkormányzat között, szögezte le.

Az ukrajnai magyar politikus levelében felvetette az etnikai arányok ukrán részről történő megváltoztatásának szándékát is a nagyobb létszámú katonaság és azok családjainak a betelepítésével.

Forrás:
KISZó/MagyarNemzet/DGY/Fotó:Nemes János/MTI

Post Author: KISZó