Online fejezték be a tanévet a nyelviskolában│KISZó-háttér

Már csak pár nap, és a végéhez ér a 2019-2020-as tanév. Ám ez most minden diák számára rendhagyó volt, ugyanis március közepétől a kialakult járványhelyzet miatt online tanulásra kényszerültek úgy a kicsik, mint a nagyobbak. Nem kivétel ez alól a Beregszászban működő Start Nyelvközpont sem, az ott tanuló 200 gyerekből az elmúlt hetekben 170-en online folytatták tanulmányaikat. Nyolc pedagógust vontak be az oktatásba, akik a 6-14 éves korú gyerekekkel foglalkoztak.

– Már az elején éreztük, hogy hosszú lesz a karantén. Arra a döntésre jutottam, hogy a fennmaradó öt hét alatt online folytatjuk a tanfolyamot, és azt ingyenessé tesszük, ezzel is segítve a szülőket – magyarázta Mondics-Kurmay Lívia, a nyelvközpont vezetője.

A nyelviskolában kiscsoportokban oktatják a tanulókat, de az eltelt hetek alatt a pedagógusok minden egyes gyerekkel egyenként foglalkoztak, tizenöt perces szintfenntartó órákat tartottak. Ez nem volt egyszerű, ugyanis a nyelvközpontban játékosan oktatják a gyerekeket, amit interneten keresztül nem lehetett úgy kivitelezni, ám a tanuk így is jól teljesítettek.

– Angol és ukrán nyelvórákat tartottunk. Kollégáim és jómagam is az eddig tanultakat ismételtük, erősítettük meg a gyerekekkel, akik lelkesen fogadták az online órákat.

Az első perctől motivációs pontozást vezettünk be,

ha minden feladott szót jól megtanultak, gyűltek a pontok. Akinek sikerül öt pontot összegyűjtenie, azt a gyereket meglepetés ajándékkal jutalmazzuk. Az új tanévet úgy fogják kezdeni, hogy átvehetik a pontok után összegyűlt ajándékokat.

– Nyelvközpontjuk nyaranta tanfolyamokat is szervez. Hogy gondolja, most lesz erre lehetőségük?

– Most is tervezzük. Később látjuk majd meg, hogy a karantén meddig tart még, és megengedett lesz-e a megvalósítás. Sőt, mi még távolabbra is gondoltunk. Ha a következő tanévben is ilyen oktatásra kényszerülnénk, akkor online-programot dolgozunk ki. Ugyanis most is azt tapasztaltuk, hogy a szülők ezt a fajta oktatást is támogatták, hiszen gyermekeiknek feltett szándéka, hogy elsajátítsák a választott idegen nyelvet. Persze bízunk a jobb jövőben, és remélhetőleg hamar minden a régi kerékvágásba kerül.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó