Zelenszkij már most a folytatáson gondolkodik

zelenszkij

Volodimir Zelenszkij elnök hivatali idejének egyéves évfordulóján adott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy kész bármilyen formátumban tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrán területek és a politikai foglyok “visszatérése” érdekében.

A sajtótájékoztatót a koronavírus-járvány miatt szerdán a szabad ég alatt tartották, az újságírók székeit kellő távolságban helyezték el egymástól. A bejáratnál a sajtó képviselőinek megmérték a testhőmérsékletét, és szájmaszkokat, gumikesztyűket osztottak ki nekik.

Zelenszkij szavai szerint Németország és Franciaország beleegyezett abba, hogy a koronavírus-járvány enyhülése után újabb normandiai formátumú találkozót tartsanak. A Donec-medencei válság diplomáciai úton történő rendezésével az úgynevezett normandiai négyek országcsoport, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország foglalkozik.

Az ukrán elnök megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta nem beszélt telefonon Putyinnal. Elengedhetetlennek nevezte a négyszemközti megbeszéléseit is az orosz elnökkel, még ha ezt az ukrán közvélemény eltérően ítéli is meg, mert – mint fogalmazott – vannak olyan dolgok, amelyeket csak így lehet tisztázni, és levonni belőle a következtetéseket.

Zelenszkij elmondta továbbá, hogy újabb fogolycsere várható a Covid-19 betegség okozta világjárvány lezajlása után. Részletekbe nem bocsátkozott, csak annyit árult el, hogy tárgyalások zajlanak erről Oroszországgal. Elismerte, hogy a szintén a Donec-medencei konfliktus rendezésére irányuló, Kijev, Moszkva és az EBESZ részvételével zajló minszki tárgyalási folyamat a járvány miatt némileg elakadt. Rendkívül fontosnak nevezte ugyanakkor ezt a folyamatot, ezen alapulnak ugyanis az Oroszországgal szembeni szankciók. Úgy fogalmazott, hogy igyekszik a végsőkig kitartani a minszki folyamat mellett, de ha nem működik, az ukrán diplomáciának vannak alternatív tervei is.

Kérdésre válaszolva közölte: egy elnöki ciklus alatt már bizonyosan nem képes minden ígéretét végrehajtani, ezért gondolkodik azon, hogy még egyszer elindul majd a választáson az államfői tisztért. Egy éve megválasztásakor még azt mondta, hogy csak egy ciklusra vállalja az elnöki posztot. Ígéretet tett arra, hogy ha a koronavírus-járvány őszig lezajlik, mindenképpen megrendezik a helyhatósági választásokat Ukrajnában.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó