Adóbevallás karantén alatt

Meghosszabbított határidő, változatlan kötelezettségek.

A május 1-je az érintettek naptárában az éves adóbevallás beadásának határideje. A vesztegzár bevezetése sok minden mással együtt ezt a tradíciót is megváltoztatta.

Tisztázzuk, mi is az a jövedelem nyilatkozat. Olvasóink egy része már megszokhatta, hogy az év ezen időszakában be kell nyújtania a bevételeiről szóló kimutatást. Ám amennyiben az állampolgár csak munkabért, illetve nyugdíjat kap, semmilyen elszámolással nem tartozik az állam felé. Ezt megteszi helyette a foglalkoztató cég könyvelője, illetve a nyugdíjosztály.

Elszámolási kötelezettség áll fenn, amennyiben vállalkozásból vagy szabadúszóként végzett tevékenységből, külföldi forrásból, befektetési hozam által, magánszemélytől kapott bérleti díjból vagy örökölt vagyon esetén származott jövedelem.

Ilyen típusú bevételek esetén szükséges a deklaráció. Szokványos helyzetben május 1-jéig kellett volna benyújtani a dokumentumot, de a koronavírus-járvány miatt a határidőt július 1-ig meghosszabbították.

Adó-visszatérítés igénylésekor szintén elengedhetetlen a jövedelemnyilatkozat. Itt a határidő 2020. december 31.

Az adó mértéke nem változott, annak befizetési határideje 2020. október 1. A személyi jövedelemadó 18 százalékos, a hadiadó pedig 1,5 százalékos levonást takar. Egyes esetekben az adó mértéke 9, 5, illetve 0 százalékos is lehet.

A bevallás benyújtása történhet személyesen (amennyiben megnyílik az adóhivatal ügyfélszolgálata), postai úton, ajánlott levélben, elektronikus úton, hogyha az ügyfél rendelkezik elektronikus aláírással, illetve meghatalmazott személyen keresztül.

Az adótartozás befizetése előtt érdemes ellenőrizni a számlaszám helyességét, illetve az adóhatóság által megszabott adó- vagy járuléknem kódját. Legyünk figyelmesek, hiszen a helytelenül utalt összeg továbbra is adóhátralékként szerepel.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó