Egyre több a körözött bűnöző

A kárpátaljai bűnüldözők több mint félezer súlyos bűncselekmény megoldásával adósok, hangzott el a megyei ügyészségen rendezett fórumon, melyen a vidékünkön kialakult kriminalisztikai helyzettel foglalkoztak a rendőrség, az ügyészség, a nemzetbiztonsági szolgálat és az adórendőrség vezetői.

A rendvédelmi szerveknek össze kellene fogni, hogy útját állják az egyre növekvő számú törvénysértéseknek. Ezen belül is kiemelten kell kezelni a fiatalkori bűnözés elleni harccal. A legrosszabb a helyzet a Beregszászi járásban, Ungváron, a Nagyszőlősi és a Szolyvai járásban.

A fiatalkorúak által elkövetett törvénytelenségek kétharmada vagyon elleni vétség. A megyeszékhelyen egyre több a probléma az iskoláskorúakkal. Az általuk jegyzett cselekmények száma 37 százalékkal emelkedett. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az előző évhez mérten megháromszorozódtak az ittasan, illetve kábítószer hatása alatt művelt elkövetett esetek.

Nem szolgálja a bűnüldözők jó hírnevét a visszaesők által jegyzett tettek megduplázódása, valamint a felderítetlen bűnügyek nagy száma.

Jelenleg 1228 megoldatlan ügyet tartanak nyílván, melyek közül 564 a súlyos és nagyon súlyos kategóriába tartozik.

A legtöbb ilyennel Ungváron és Munkácson bajlódnak a nyomozók. Nem ismert például a tömegközlekedési járműveken elkövetett lopások, rablások elkövetőinek több mint a fele. Hasonló a helyzet a gépkocsi feltörések esetében is.

Országos szinten sem nagyon jeleskednek a bűnügyek felderítésére hivatottak. A YouControl az ukrajnai nyomozói munkáról készített felmérésében megjegyzi, hogy a körözés alatt állók sorában hatszor több a férfi, mint a nő. A kontingens 12 százaléka a hadseregből dezertált katona.

Az ukrajnai bűnözésre is erősen rányomja bélyegét a koronavírus miatt elrendelt hosszadalmas karantén. A munkahelyek zsugorodása és a megélhetési források ezzel járó elapadása, a korábban olcsónak számító cikkek árának drasztikus emelkedése alaposan felsrófolta a betörések, lopások, utcai rablótámadások számát. A rendőrség pedig képtelen ellátni feladatát. Ne felejtsük el, nemcsak az újabb elkövetőket kell megtalálniuk, de a korábbi bűncselekmények jelentős része is megoldásra vár. Azok a bűnözők, akiket évek, sőt évtizedek óta hiába keresnek, most még nagyobb veszélyt jelentenek a társadalomra.

A jelenlegi helyzet szerint a keresett bűnözők száma meghaladja a 48 ezret.

Különösen aggasztóan alakultak az adatok 2014-ben és a rákövetkező esztendőben. Akkor két év alatt 42 százalékkal, számokban kifejezve 20 300-al nőtt a keresett bűnelkövetők tábora. Ezek nagy többsége máig szabadlábon van. Hollétükre máig nem derült fény. Közel ötezres az a bűnözői kontingensnek, amelynek tagjai a 2010 előtti időszakból szerepelnek a körözött személyek névsorában. Idén tovább bővült a lista. Csak január folyamán mintegy háromszázan rejtőztek el a bűnüldözők elől.
A YouControl adatai szerint a körözés alatt állók kétharmada középkorú, ám vannak köztük hajlott korúak is. 44 személy akkor került fel a listára, amikor már elmúltak 80 évesek. A korelnök 93 éves volt, amikor kiadták ellene az elfogató parancsot. Nagy valószínűséggel már nincs az élők sorában, de mert nem bizonyított a halála, a neve még ott szerepel a nyilvántartottak között. A nők között egy most harminc év körülié számít a legérdekesebb esetnek. Őt 2004-óta nem képesek megtalálni. Akkor 13 évesen követett el vagyon elleni vétséget.

A keresett bűnelkövetők harmada a nyomozók szeme elől tűnt el, további 15 százalék a büntetés végrehajtását, vagyis a börtönbe vonulást úszta meg azáltal, hogy kereket oldott.

A bűnüldöző szervek elől sikeresen rejtőzködik az az 5600 fiatalember, akik a donbászi háborús helyzet elején, vagyis 2014-15 során dezertált az ukrán seregből.

Érdekes a körözés alatt állók területi eloszlása. Az elsők között vannak az úgynevezett szakadár, vagy ideiglenesen idegen megszállás alatt álló területek. A 48 ezer fős kontingens 17 százaléka ezekre a területekre való. Kijevben 3500 főt próbál megtalálni a hatóság. Az ötös listát 2100 keresett egyénnel Dnyipropetrovszk megye zárja. Kárpátalja a szerencsésnek mondható régiók sorába tartozik. Itt „csak” 400 gyanúsítottat kellene megtalálniuk a bűnüldözőknek.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó