Fitten és egészségesen #maradjunkotthon│KISZó-interjú

karantén torna egészség

Több, mint két hónapja éljük mindennapjainkat bezártságban, megfosztva olyan dolgoktól, melyek napi rutinjaink részét képezték. Sok apróság mellett rengetegen veszítették el munkájukat is. Karanténba zártságunk pozitívumaként könyvelhető el, hogy több időt tölthetünk családtagjainkkal, elolvashatunk néhány jó könyvet, sorozatot nézhetünk, önfejlesztésbe kezdhetünk mind szellemi, mind pedig fizikai téren is. Sokan plusz kilókra panaszkodunk, ami nem is annyira nyomasztó, ha arra gondolunk, hogy idén talán nem lesz szükségünk a beach bodyra. Vannak azonban olyanok is, akik a kényszerű bezártságban is oda akarnak figyelni testük edzésére, a helyes táplálkozásra.

– Hogyan tudjuk megoldani a vesztegzár körülményei közt a rendszeres sportolást?

– Sajnos egyre kevesebben folytatnak aktív életmódot – magyarázza Baksa Kitti, 23 éves személyi edző. – A legtöbb fiatal a kütyük előtt ül, virtuális világban él, ahelyett, hogy a szabadban végezne bármilyen mozgásformát. Tény, hogy az egészséges életvitel három alappillére a helyes táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel és a rendszeres testmozgás. Alapjában véve rengeteg lehetőségünk van sportolásra, viszont a karantén miatt, most olyat kell választanunk, ami otthon is megoldható. Ilyen lehet napi fél óra biciklizés, kocogás, gyors séta. Vannak olyan alapgyakorlatok is, amelyeket edzőtermen kívül is könnyen el tudunk végezni, például guggolások, kitörések, fekvőtámasz, hétköznapi eszközökkel izmok átmozgatása stb. Sokan a külső megjelenés miatt döntenek a sportolás mellett, de ez másodlagos tényező. A rendszeres testmozgásra nemcsak a súlygyarapodás ellen van szükségünk, hanem szerveink helyes működése és izomzatunk karbantartása miatt is. Ezen túl, sokat tehetünk immunrendszerünk erősítéséért is.

– Mi a helyzet a táplálkozással?

– Azt javasolnám, hogy keressetek egy társat, akivel közösen oda tudtok figyelni a megfelelő kalóriabevitelre és a rendszeres, napi szintű testmozgásra. Ez azért jó, mert ha a kezdeti lelkesedés alábbhagy, a másiktól bíztatást kapunk a folytatásra. Táplálkozáskor oda kell figyelnünk arra, hogy amit beviszünk a szervezetünkbe ne csupán üres kalória, sós nasi, cukor, hanem minőségi tápértékkel rendelkező étel legyen. Igyekezzünk megfelelő zöldségmennyiséget fogyasztani, kerülni a finomított adalékanyagokban gazdag ételeket.

Maradjunk a minél természetesebb élelmiszereknél: tojás, halak, szárnyasok, levesek.

Disznóhúst és tejtermékeket mértékkel fogyasszunk. Az is sokat számít, hogyan készítünk el egy ételt. A nasiról sem kell lemondanunk teljesen, csupán utána kell nézni, és találni egy-egy egészséges ropogtatnivalót vagy sütit. Az internet nagy segítségünkre lehet ezen a téren – osztotta meg tanácsait a szakember.

Néhány fiatal is kifejtette véleményét a témával kapcsolatban.

– A jelenlegi helyzet sok kényszerű változást hozott. Ami engem illet, minden helyzetben igyekszem optimista lenni, a legjobbat meglátni és kihozni a helyzetből. Amit már most pozitívumnak látok: tudatosabban vásárolok, próbálok sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, csökkenteni a cukrot, gondoskodni a napi vitaminbevitelről. A testmozgásra is jobban odafigyelek. Aki ismer, tudja, hogy Gombóc Artúrként rajongok a csokoládéért, az egyik legnagyobb Nutella-fan vagyok, ezért nekem ez a legnagyobb kihívás. Számomra az is hatalmas változás, hogy a napi kávékat kettő cukor helyett eggyel iszom, a teát pedig édesítés nélkül.

A szervezetünk nagyon finoman hangolt rendszer, ami azt jelenti, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyaggal kell ellátnunk.

Nem igazán követek semmilyen szigorú diétát, nem vonok meg semmit magamtól, viszont igyekszem mértékletes lenni. Az átlagember, aki hétfőtől péntekig dolgozik, háztartást vezet, szeret finom ételeket készíteni a családnak, nem mindig tudja az „előírt” diétás menüt követni. Én abszolút ebbe a kategóriába tartozom, éppen ezért próbálom ezt több mozgással ellensúlyozni. Eddig a barátnőimmel együtt jártunk az edzőterembe vagy terepen futottunk legalább heti egyszer. Néhány hete viszont inkább az otthoni „edzés” mellett tettem le a voksomat. Az egyik lehető legjobb döntés volt, ugyanis sokszor a párom is itthon edz, így könnyebb elkezdeni. A legfontosabb, hogy minden nap szánjuk időt magunkra, az egészségünk védelmére – meséli a nagydobronyi Balog Noémi.

– Véleményem szerint a karantén alatt is oda kell figyelni az életmódunkra, táplálkozásunkra. Ez sokkal nehezebb, mint azelőtt, főleg ha megfelelő mennyiségű mozgást is szeretnénk belevinni a hétköznapjainkba. Sokkal nehezebb megtalálni a motivációt, szívesebben nyúlunk hozzá egy kis nasihoz, unalmunkban is jókat tudunk enni, az alapvető mozgásterünk is a minimálisra van csökkentve.

Karantén előtt figyeltem az étkezésemre, heti 2-3 alkalommal, munka előtt, igyekeztem elmenni edzőterembe.

Sajnos ebben a helyzetben ez nem kivitelezhető. Jelenleg a lakásba vagyok „zárva” , szerencsére itthonról továbbra is tudok dolgozni, tehát mondhatni egész nap a számítógép előtt ülök, kicammogok a konyháig,esetleg a teraszra és ennyi a napi mozgásom,ami az előző életvitelemhez képest rettentően kevés. Úgy gondolom, az is befolyásolja az embert, hogy nem tudjuk pontosan, mikor lesz ennek a helyzetnek vége, így az agyunk hajlamos azt gondolni „ááá, van még idő ledobni, ha felszalad pár felesleges kiló”. Ez azonban nem ilyen egyszerű, meg kell találnunk magunk számára a megfelelő motivációt egy egészségesebb napi rutin megvalósításához – emelte ki Hidi Alexandra, aki jelenleg Ungváron él.

– Mi a karantén ellenére is ugyanúgy dolgozunk, mint azelőtt. Zsúfoltak a mindennapjaink, így nem foglalkozunk többet vagy kevesebbet sportolással és táplálkozással. A barátnőm nem sokkal a karantén bevezetése előtt elkezdett edzőterembe járni, amit most nem tud folytatni. Ami a táplálkozást illeti, nem változtak étkezési szokásaink – ecseteli röviden az ungvári Gladonik István.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó