Széljegyzet: Letépett álarcok

Ukrajnában a koronavírus-járvány révén nem csupán az derült ki, mennyire kész vagy felkészületlen az egészségügyi szféra egy ilyen kaliberű probléma kezelésére. A történtek arra is rávilágítottak, mennyire inkompetensek az állami hatóságok, melyek szinte naponta egymásnak ellentmondó intézkedésekkel okoztak zavart a lakosság fejében. A járvány ezenkívül mindnyájunk számára jó tesztnek bizonyult tisztességből, emberségből és józan gondolkodásból is…

Például. Ezekben a vészterhes hetekben a lakosság, a társadalmi aktivisták segítettek elsőként az orvosoknak eljutni munkahelyükre. Az önkormányzatok, az állami csinovnyikok csak ezután kezdtek el gondolkodni azon, hogy valahogy megoldást kellene keresni a tömegközlekedés leállásából fakadó problémára.

A munkaadók, lehetőségeikhez mértem, távmunkára küldték dolgozóikat. A többség azonban emellett visszavágta a bérüket is. Mintha az otthonról végzett munka értéke alacsonyabb lenne…
A koronavírus ellen harcoló egészségügyi dolgozók bére, egyéni védőfelszereléssel való ellátottsága – bár, nálunk inkább rossz ellátása – folyamatosan napirenden szerepelt a sajtóban. Ugyanakkor a szupermarketekben a karantén ellenére is dolgozó eladókért senki sem aggódott, holott ők, naponta több száz vásárlót kiszolgálva, ugyanúgy vásárra vitték és viszik a bőrüket. Már jócskán benne jártunk a szigorú korlátozásokban, amikor a kasszírok, a pultosok, a feltöltők fején megjelentek az arcvédők. Azóta kiderült, hogy a szupermarketek tulajdonosai többnyire azt ajánlották munkatársaiknak, szerezzék be önállóan az arcvédő maszkokat. Ezért volt majd mindenkin más-más színű és formájú védekezési eszköz. Vannak, akik taxit fizetve járnak be mindmáig munkahelyükre, amely kiadásukat senki sem kompenzálja. És olvasom, hogy olyan kijevi üzlet is akadt, ahol a munkaadó, annak ellenére, hogy bevételei nem csökkentek – hisz az élelmiszerüzletek folyamatosan nyitva tartottak – sem közlekedési eszközt, sem lakást nem bérelt távolabbról bejáró dolgozói számára. Inkább felajánlotta nekik, hogy hét közben húzzák meg magukat a raktárhelyiségben. És örüljenek neki, hogy nem vesztették el az állásukat. Ennyit a munkavállalókkal szembeni tisztességről és gondoskodásról.

Sajnos a lakosság nagy része egyáltalán nincs azzal tisztában, mi is az a koronavírus. Sokan nem hiteles forrásokból, hanem a kontyos rádión keresztül informálódnak és alkotnak véleményt. S a média szenzációhajhász képviselői és a csinovnyikok egymásnak ellentmondó híreikkel folyamatosan öntik az olajat a tűzre. Így aztán mára az emberek két táborra szakadtak: az egyik már a legkisebb tüsszentéstől is retteg, és vannak a rettenthetetlenek, akik nem tartják be a legelementárisabb előírásokat sem, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a közvetlen környezetükben élőket megfertőzve esetleg tragédiát okozhatnak, vendégségbe járnak, nagy társaságokkal piknikeznek.

A jelenlegi bizonytalan helyzetben, kihasználva az emberi kiszolgáltatottságot, félelemet, tudatlanságot, a csalók, a kisebb-nagyobb kaliberű szélhámosok is aktivizálták magukat. Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, soha nem volt még ennyire aktuális az emberség, a segítségnyújtás és a hiteles forrásból való tájékozódás.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó