Magánvélemény: A beszélő kutya dilemmája

Meg nem mondom, hogy egy TV-csatornán többször, vagy többen egyszer-egyszer került adásba amolyan blokkzáró „kis színesként”, de tény, üdítő volt a koronavírus-áradat után egy olyan beszélgetés, melynek merőben más volt a témája. Nagyon más. A meghívott vendég azt állította, hogy ötven év múlva a kutyák beszélni fognak.

És ez nem vicc! Olyannyira nem, hogy az elmélet komoly kutatáson alapul, s már évekkel ezelőtt is cikkeztek róla. A nol.hu például 2016 augusztusában a következőket írta:

„A kutyám minden szavamat megérti – hányszor hallottuk ezt barátainktól, ismerőseinktől, vagy ha épp a mi családunkban van egy vagy több blöki, saját tapasztalatunk mondatta velünk.
Mindezt most tudományos kutatás igazolta, méghozzá az ELTE etológiai tanszékének kutatói jóvoltából, akik a világon elsőként tanulmányozták – ráadásul a legkorszerűbb képalkotó módszerekkel – a kutyák agyának beszédfeldolgozó képességét.

Az eredmények szerint, amelyekről a világ egyik legrangosabb tudományos hetilapja, az amerikai Science… kiemelt cikkben számol be, sőt, honlapjukon vezércikket is terveznek hozzá, a kutyának nemcsak az számít, mit mondunk, de az is, hogy hogyan.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák agyában ugyanúgy a bal agyféltekében megy végbe a szavak jelentésének feldolgozása, ahogy az emberében, míg az intonáció értelmezése a jobb agyfélteke dolga.”

A lényeg, tudományosan megalapozott, hogy röpke fél évszázad, és az ember legjobb barátja megszólal. Ez a világ legtöbb helyén semmilyen fennakadást nem okozna. A kutyabarátok végre igazi társat kapnának, igaz a macskapártiak szomorkodnának egy hangyányit. Legfeljebb Kínában, és egyik-másik szomszédos országban lesz némi zavar, mert – a Wikipédián szereplő adat szerint – Ázsiában évente 13-16 millió kutyát esznek meg…

Ukrajnában viszont ugyancsak kutyául alakulhat a helyzet. Hiszen – az eddigi intézkedésekből erre lehet következtetni – a nyelvtörvény természetesen a blökikre is vonatkozik majd.
Szegény kisebbségi ebek. Alig, hogy megtanultak egy nyelvet, máris biflázhatják a másikat.

S még azt sem mondhatják, hogy a kutyát sem érdekli.

Horváth Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó