Ungváron játszhatja hazai meccseit az ukrán válogatott

Huszonnyolc év után ismét válogatott mérkőzésnek adhat otthont az ungvári Avangard Stadion.

Az Ukrán Labdarúgó Szövetség Végrehajtó Bizottsága arról döntött a napokban, hogy az elkövetkező két évben, mely stadionokban játszhatja hazai mérkőzéseit az ukrán labdarúgó-válogatott. Nyolc stadiont jelöltek ki erre a célra, köztük az ungvári Avangard Stadiont, ahol 2020 és 2022 között barátságos, felkészülési mérkőzéseket játszhat az ukrán válogatott. A további helyszínek: az Olimpiai Stadion (Kijev), Lviv Aréna (Lemberg), Dnyipro Aréna (Dnyipro), Metaliszt Stadion (Harkiv), Csornomorec Stadion (Odessza), Szlavutics Aréna (Zaporizzsja), Olekszij Butovszkij nevét viselő Vorszkla Stadion (Poltava). Az ungvári az egyetlen olyan létesítmény, amely nem rendezhet tétmeccset, a többi helyszín Nemzetek Ligája és a világbajnoki kvalifikációs mérkőzéseknek adhat otthont.

A 12 ezer férőhelyes stadion 2016-ig az Ungvári Hoverla és elődje az OSZK Zakarpattya otthona volt. A klub megszűnését követően évekig nem játszottak itt tétmeccset. 2018 nyarán felújították a center- és edzőpályát, lecserélték atlétikai pálya burkolatát, valamint létesítettek egy nagyméretű műfüves pályát. 2019-től miután az Ungvári FC feljutott az országos harmadosztályú bajnokságba itt játszotta a hazai meccseit. A pontvadászat a koronavírus járvány miatt félbeszakadt, a liga nemrég arról döntött, hogy nem folytatják a bajnokságot.

Az ungvári Avangard Stadionban eddig mindössze egyetlen nemzetközi találkozót rendeztek, 1992. április 29-én, amikor az ukrán válogatott első hivatalos mérkőzésén a magyar nemzeti tizenegyet fogadta. Huszonnyolc éve a történelmi ukrán–magyar meccsen 13 ezren zsúfolódtak be az akkor mindössze 8 ezer férőhelyes stadionba, “félig idegenben” Kiprich József  kettő és Sallói István egy góljával a magyarok nyertek 3-1-re, az ukránok az utolsó pillanatokban Ivan Hecko szabadrúgásgóljával szépítettek.

 

 

Forrás:
KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó