Koronavírus-körkép: megint romlott a helyzet

Ukrajnában az elmúlt egy napban ismét kiugróan magas számban azonosítottak koronavírusos fertőzötteket, a 477 újonnan regisztrált esettel az eddig azonosított fertőzöttek száma csütörtökre meghaladta a 22 ezret – derült ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online tájékoztatójából.

A vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma 11 újabb halálos áldozattal 669-re nőtt. Eddig 8439-en gyógyultak fel, közülük 444-en az elmúlt napban. Az egészségügyi dolgozók közül eddig 4345 fertőzöttet azonosítottak, közülük előző nap 104-et.

Az elmúlt 24 órában 10 298 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el az országban, a járvány kitörése óta csaknem 333 ezret.

A legtöbb új fertőzöttet ezúttal Rivne és Lemberg megyékből jelentették, 74, illetve 70 főt. A két legfertőzöttebb területen, a romániai határnál lévő Csernyivci megyében 57, a fővárosban, Kijevben 54 új beteget jegyeztek fel.

Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter csütörtökön a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy hétfőtől 42 belföldi vasúti járat újraindítását tervezik, de számuk addig még nőhet. Hangsúlyozta, hogy nem minden régióban indulhat újra a vasúti közlekedés, erről a megyei veszélyhelyzeti bizottságok döntenek. Így Kárpátalja és Csernyivci megyében úgy határoztak, hogy ott egyelőre nem járhatnak még a vonatok, a szintén nyugat-ukrajnai Ternopil és Hmelnickij megyékben pedig csak a peremvárosi vasúti járatok fog ismét közlekedni.

Ukrajnában úgynevezett adaptív módon engedélyezik május 22-től a korlátozások feloldását, azaz régiónként eltérően és szakaszosan, a következő szakaszt június 1-jén készülnek életbe léptetni. Kárpátalján még nem vezettek be enyhítéseket.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó