Egyoldalú határnyitás Magyarország felé

Ukrajna 66 határátkelőt nyit meg.

A határátkelők ukrán oldalról történő megnyitása viszont nem jelenti azt, hogy a közlekedés is azonnal megindulhat, hívja fel a figyelmet a határőrség, áll a korrespondent.net beszámolójában.
A Miniszteri Kabinet szerint az ország kész megnyitni a határát Moldáviával és az Európai Unió országaival.

„Az állami határőrség már tájékoztatta a külföldi partnereit a lehetséges változásokról a határátkelők terén. Tették ezt azért, hogy ők is mérlegeljék, megnyitják-e a saját oldalukon az átkelőpontot” – jelentette ki Andrij Demcsenko szóvivő.

Hozzátette, a határátkelők ukrán oldalának megnyitása nem jelenti azt, hogy a forgalom azonnal megindul.

A magyar fél azonban még nem jelentette be, hogy eltörölné a COVID-19 világjárvány miatti korlátozó intézkedéseket. Ennek értelmében

Magyarországra történő belépéskor  továbbra is a határon 14 nap karantén letöltésére kötelezik,

amihez igazolnia kell egy erre alkalmas helyszínen való tartózkodás jogosultságát (lakcím, tartózkodási hely, albérlet, szívességi lakáshasználat, stb.) Amennyiben ilyennel nem rendelkezik, úgy a karantén-időszakot a hatósági elkülönítő állomáson kell letölteni (Záhonyban ez a művelődési ház épülete. Ellátás saját költségű!)

A KISZó-online korábban terjedelmes írást közölt arról, milyen feltételek mellett utazhat Magyarországra.  Mindenképp tájékozódjon, mielőtt elindul!

Május 29-től az alábbi ukrán–magyar határátkelők állítják vissza a működésüket:

  • Csap–Záhony (Tisza)
  • Harangláb–Lónya
  • Mezőkaszony–Barabás
  • Tiszaújlak–Tiszabecs
  • Asztély–Beregsurány

A Magyar Rendőrség és az Ukrán Határőrség egyeztetése alapján a határforgalom-ellenőrzés Tiszabecs- és Beregsurány Közúti Határátkelőhely esetében legkorábban 2020. május 29-én 19:00 órakor (magyar idő szerint), Barabás- és Lónya Közúti Határátkelőhelyen pedig legkorábban 2020. május 30-án 07:00 órakor (magyar idő szerint) újraindul. – olvasható a Beregszászi Konzulátusa közleményében.

Az ellenőrzés Magyarország és Ukrajna között létrejött határforgalmi megállapodás figyelembevételével kerül végrehajtásra, összhangban az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV. 01.) Kormányrendelettel.

Ukrajnába Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen busszal történő átlépésre egyelőre nincs lehetőség.

A beléptethető személyi körrel kapcsolatosan Ukrajnába a külföldiek és hontalanok beléptetése tilos, kizárólag az ukrán állampolgárok léptethetők be. Ezen kívül ukrán állampolgárok külföldi házastársa, gyermekeik, továbbá azon külföldiek, akik ukrán ideiglenes vagy huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, illetve az akkreditált diplomáciai és konzuli képviseletek tagjai, és akkreditált nemzetközi szervezetek képviseletének tagjai valamint családtagjaik léphetnek be.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó