KISZó-kérdés: Ön mit gondol a béranyaságról?

A karantén végéig több ezer, béranyák által külföldiek megrendelésére szült csecsemő rekedhet Ukrajnában, járta be a sajtót a hír. Egy kijevi szállodában 51 újszülött várja, hogy külföldre vigyék. A napokban a külföldi szülők egy része különleges engedéllyel már bejutott Ukrajnába, ám csupán a kéthetes elszigetelés letelte után láthatja és viheti haza gyermekét.

https://www.facebook.com/kiszo/posts/2971845002862616

Ehhez kapcsolódott múlt heti kérdésünk, melyben arra vártuk a választ, Önök mit gondolnak a béranyaságról?

A beérkező válaszok természetesen nem reprezentatív eredményt hoztak, ám a válaszok majdnem fele-fele arányban oszlottak meg: 97 elfogadom és 82 elítélem szavazat érkezett, vagyis az emberek 54 százaléka elfogadja a családalapítás ezen módját, míg 46 százaléka nem ért vele egyet.

– Számos államban szigorú törvény tiltja, másutt rendkívül sokba kerül, hogy más hordja ki a meddő pár számára a babát.

Az ukrán nők ellenben viszonylag keveset kérnek a szolgáltatásért és a felmerülő problémáktól sem ijednek meg, ez az oka, hogy Ukrajnában virágzik a béranyaság – mondta el lapunknak Marianna Korobij nőgyógyász.

A témát elemző szakértők szerint 2015 óta egyre több külföldi fordul Ukrajnába a szolgáltatásért, amikor is több ázsiai országban, Indiában, Nepálban, Thaiföldön bezártak az ügynökségek, mivel a hölgyek kizsákmányolásával vádolták meg őket. Ausztriában, Norvégiában, Svájcban, Franciaországban, Olaszországban, az USA egyes államaiban stb. is tiltott beavatkozásnak számít az eljárás, egyes államokban a szülésre vállalkozó nőt és a megrendelőjét egyaránt börtönbe zárják érte. Az ukrán családügyi törvénykönyv viszont lehetővé teszi a beavatkozást. Bár a jogvédők szerint a rossz szerződések révén nemegyszer átverik a béranyákat.

Magyar Tímea

Aktuális kérdésünkre hétfőig szavazhatnak:

https://www.facebook.com/kiszo/posts/2988314711215645

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó