Koronavírus-körkép: részleges határnyitás

határ ua

A szomszédos országoktól eltérően Ukrajnában továbbra sem mutat számottevő lassulást a koronavírus-fertőzés terjedése, előző nap 656 új fertőzöttet azonosítottak. Közben hétfőtől újraindult néhány nemzetközi légi járat és ismét jöhetnek külföldi állampolgárok az országba.

Az országban az új esetekkel 31 810-re emelkedett az eddig azonosított fertőzöttek száma – közölte tegnap az ukrán egészségügyi minisztérium. A halálos áldozatok száma 901-re emelkedett, miközben eddig 14 253-an gyógyultak meg. Közben olyan hírek keltek szárnyra, hogy embereket toboroznak pénzért, akik bevállalják, hogy Covid-19 betegekként kerüljenek be a statisztikákba. Ezt azonban határozottan cáfolta a megyei egészségügyi főosztály vezetője.

A legtöbb új fertőzöttet ismét a nyugati országrészben lévő Lemberg megyéből jelentették, 136-ot, a második legtöbbet pedig a fővárosból, Kijevből, 53-at, a harmadik helyre pedig 43 új fertőzéses esettel Kárpátalja került a statisztikába. A halálesetekből Lemberg megyében három, Kijevben és Kárpátalján egyaránt kettő történt az elmúlt napon.

A Hromadske televíziónak a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtéren készült riportja szerint onnan hétfőn 15 menetrend szerinti járat indult, illetve érkezett, közülük négy nemzetközi viszonylatban. Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint charterjárat indult diákok számára Indiába, valamint többen minszki átszállással Finnországba utaztak munkavállalás céljából, ahol viszont kéthetes karanténba kell majd vonulniuk.

Amint arról a KISZó Online első kézből tudósított, június 15-től ismét beléphetnek külföldi állampolgárok Ukrajnába. Az egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy nem kell majd karanténba vonulniuk Ukrajnába azoknak a külföldieknek, akik olyan országból érkeznek, ahol a fertőzöttek száma nem haladja meg a 100 ezer lakosonkénti 40-et. A magyar állampolgárok így szabadon beutazhatnak már. Ugyanakkor minden beutazónak kötelezően kell egészségbiztosítással rendelkeznie Covid-19 betegség kezelésére vonatkozóan. Ennek részleteiről még a mai nap folyamán tájékoztatjuk a kiszo.net olvasóit!

Forrás:
MTI/KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó