A koronavírus után is van élet… │KISZó-riport

Koronavírus-körkép kárpátaljai szemmel Ázsiától Amerikáig 2.0.

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, ezen belül Kárpátalján. Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában lecsengőben van a járvány. Több országban is fokozatosan lazítanak a korlátozó intézkedéseken, gazdaságmentő és -élénkítő csomagokkal segítik a vállalkozókat. Ennek apropóján most ismét felkerestük azokat a külföldön élő vagy dolgozó földijeinket, akik beszámolója révén március elején betekinthettünk abba, hogyan vészelték át a kritikus időszakot.

Olaszországban a bébiszittert is az állam fizeti

Európában egyértelműen Olaszországban volt a legsúlyosabb a helyzet. A június 28-i adatok alapján a járvány február 20-i kitörése óta Itáliában a Covid-19-betegségnek 34 738 halálos áldozata van, 240 310 fertőzöttet regisztráltak az országban, és 188 891-en gyógyultak meg. A taljánoknak drákói szigorral sikerült jelentősen visszaszorítani a napi fertőzések számát. Március elejétől majd két hónapon át boltba és dolgozni is csak igazolással lehet menni, ebben meg kell indokolni, miért hagyta el az illető a lakhelyét, tájékoztatta március elején lapunkat az észak-olaszországi Udinében élő Szligán Attila, aki ezúttal a járvány gazdaságra gyakorolt hatásával és az arra adott válaszlépésekkel kezdte helyzetjelentését.

– A szállítmányozással foglalkozó cég, amelynek az alkalmazásában állok, csődközelbe jutott, kérvényezte az úgynevezett „Cassa Integrazione” bevezetését – kezdte az ungvári születésű férfi. – Ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy gyakorlatilag két hónapja az államtól kapom a fizetésemet. A lényeg, hogy

az állam átvállalja a bérek 80 százalékának folyósítását.

A „kiegészítő pénztár” intézményét már 1968-ban bevezették: ez olyan különleges pénzalap, amelyet az állam és a vállalatok közösen finanszíroznak, és amelyet a társadalombiztosító kezel. Amikor egy cég mélyreható szerkezeti átalakításokat akar végrehajtani, átmenetileg “kiegészítő pénztárba” fizeti dolgozóinak egy részét huszonnégy hónapos időtartamra, amely szükség esetén negyvennyolc hónapig meghosszabbítható. Ez idő alatt az otthon maradó dolgozó a fizetése a nyolcvan százalékát kapja. Van olyan hotelt üzemeltető ismerősöm aki a járvány ideje alatt is fizette alkalmazottai bérét, viszont bevételei nem voltak, most kénytelen eladni a saját házát, hogy megmentse a vállalkozását.

Attila azt is elmondta, hogy május végén enyhítettek először a szigorú intézkedéseken. Ekkor oldotta fel a kormány a kijárási tilalmat, többek között megnyitották a parkokat is. Június 3-tól vált lehetővé a szabad mozgás a régiók között.

– Több hónap után meg tudtam látogatni a lányomat Padovában – emelte ki. – Jelenleg nem kötelező a szájmaszk viselése a szabadban, ezzel szemben zárt terekben, munkahelyen, boltban, étteremben azt változatlanul viselni kell.

Sőt, boltokban a gumikesztyű is kötelező.

Olaszországban a hét elején kinyitottak a mozik és az éttermek, ám a szociális távolságtartás és a fertőtlenítés alapkövetelmény. Ezzel szemben az óvodák változatlanul zárva tartanak. Amennyiben mindkét szülő dolgozik, az állam 600-tól 1200 euróig terjedő segélyt folyósít a családnak, amit bébiszitter alkalmazására fordíthatnak.

– Korlátozott létszámmal megtartanak bizonyos nyári táborokat. Mi a 34. voltunk a sorban, s mivel láttuk, hogy a bejutásunk esélytelen, nem is jelentkeztünk – fogalmazott.

Főleg a logisztika, a vendéglátás és a szállodaipar területén voltak a legjelentősebb elbocsátások. Minden második vendéglátóhely csődbe ment a járvány alatt. A tengerpartokon és a turistalátványosságok közelében a hatóságok betartatják a szabályokat.

Szlovákiában engedélyezték a tervezett műtéteket

Az Ukrajnával szomszédos Szlovákia nagyon jól megbirkózott az új típusú koronavírus-járvány körül kialakult helyzettel. Sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek, és az áldozatok számát. Minek köszönhető ez? – kérdeztük Fazekas Máriától, volt kollégánktól, aki néhány éve költözött Királyhelmecre.

– Ez leginkább annak köszönhető, hogy a kormány és az illetékes hatóságok végig jól kezelték a helyzetet, folyamatos volt a tájékoztatás a koronavírus-járvány idején alkalmazott eljárásrendről – fejtette ki. A járványhelyzetnek megfelelően, fokozatosan oldották fel az intézkedéseket, és vélhetően nem kozmetikázták az adatokat.

Kiemelendő, hogy a szlovák polgárok jelesre vizsgáztak, akár hittek a vírusban, akár nem, maximálisan betartották a korlátozó intézkedéseket és a járványügyi előírásokat.

Mostanra már csak az enyhébb korlátozások maradtak érvényben Szlovákiában, ami azt jelenti, hogy eltörölték az országos karantént, megkötések nélkül lehet külföldre utazni, és néhány ország kivételével, a külföldről érkező szlovák állampolgárokat sem kötelezik 14 napos hatósági házi karanténra. Viszont, ha valaki olyan országból érkezik, ahol nem sikerült visszaszorítani a vírus terjedését, azt 5 napos obszervációra küldik, azután elvégzik nála a koronavírus-tesztet, melynek eredményét 24-48 órán belül sms-ben kapja meg az érintett. Mária elmondta, a maszk viselése már csak zárt helyeken kötelező, az üzletek és vendéglők bejáratánál változatlanul ott vannak a kézfertőtlenítők.

– Pár hete újranyitottak a vendéglátóhelyek, mi is voltunk étteremben néhány napja, minden a régi, annyit leszámítva, hogy az alkalmazottaknak kötelező a szájmaszk viselete – fogalmazott a királyhelmeci kórház sebészeti osztályán dolgozó nővér. – A kórház kapujában, hetekig katonák „strázsáltak”, de már őket is visszarendelték. Változatlanul megmérjük a látogatók testhőmérsékletét. Intézményünkben nem került sor COVID-19-es betegek kezelésére, bár a kórház fel volt erre készítve. Újra vannak tervezett műtétek.

Már több mint három hete megnyitották az óvodákat és az elemi osztályokat, a felsőoktatásban is újraindult a tanítás.

Ugyanakkor a szülők dönthetik el, hogy elengedik-e gyermekeiket, ugyanis nem kötelező az iskolák látogatása.

– A szlovák kormánynak sikerült jól kezelni a vírushelyzetet, ugyanakkor egyre többet hallani a második hullámról – emelete ki Mária. – Erről egyébként erősen megoszlik az emberek véleménye. Van, aki csak legyint ennek hallatán, s van, aki tragikusan fogja fel. Azt tapasztalom, hogy az emberek nagy része már nem hisz, vagy nem akar hinni a járvány létezésében.

A többség nem attól fél, hogy elkapja a betegséget, sokkal inkább az ebből fakadó korlátozásoktól, a határok újbóli lezárásától, munkahelye elvesztésétől stb.

Németországban nagyon szigorúan veszik a maszk használatát

Németországban is javul a koronavírus-helyzet, ezt támasztotta alá a lapunknak nyilatkozó Tóth Attila, aki feleségével és kisgyermekével a lengyel határtól öt kilométerre, Kelet-Németország egyik kisvárosában, Görlitzben él.

– Nálunk kb. másfél hónapja nem regisztráltak új fertőzöttet, az újságok sem írnak már a koronavírusról, ami megnyugtató, mivel eddig csak ezzel voltak tele a helyi lapok – ecsetelte. – Minden nyitva – van kifőzdék, éttermek, az uszodák, és hála Istennek a bölcsődék is. Ám a távolságtartás és a maszk viselése kötelező, mindenhol ki van téve a kézfertőtlenítő. Egy hónappal ezelőtt megnyitották a német–cseh határátkelőket, és másfél-két hete a német–lengyel határon is szabadon lehet közlekedni. A napokban én is átruccantam a csehországi Liberecbe. Azt tapasztaltam, hogy a boltokban sokan nem használják a maszkokat, a lengyelek elég lazán kezelik ezt a járványhelyzetet. Itt, Németországban nagyon szigorúan veszik a maszk viselését, ha nincs, akkor kiküldenek, vagy be sem engednek a boltba, patikába, postára, a középületekbe és ha akadékoskodsz, azonnal hívják a rendőrt, a pénzbírság pedig nem kevés.

– Tartotok egy esetleges második hullámtól?

– Őszintén, nem.

Nagyon elegünk van már ebből az egész rettegésből és a pánikhangulatból.

Ha lesz is második hullám, és netalántán elkapom a betegséget, akkor sincs baj, hiszen a német egészségügy kiválóan felszerelt. Nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, viseljük a maszkot, gyakran fertőtlenítjük a kezünket – magyarázta Attila.

Angliában kinyitottak a kocsmák

Dohnyák Viktor London és a közép-angliai Birmingham között található Banburyben él. Ő azzal kezdte, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök a napokban bejelentette, szombattól újra nyitnak a pubok, és hozzátette: az angolok nagy örömére. Lassan kezd visszaállni az élet, de állítása szerint az még messze van a megszokottól.

– Banki ügyintézés vagy bevásárlás esetén nem árt, ha az ember kivesz egy nap szabadságot – utalt Viktor a megváltozott élethelyzetekre. – A bevásárlás nagyon körülményes lett. Kötelező jelleggel be kell tartani a 2 méter távolságot, ami jelentős sorban állást generál. A boltban kizárólag a padlóra ragasztott színes nyilakat követve lehet haladni.

Tilos csak úgy bolyongani a sorok között.

Többnyire a bankkártyás fizetést részesítik előnyben. Ha heti bevásárlást tervezek, akkor igyekszem mindent egy helyen beszerezni, amivel rengeteg időt lehet spórolni.
Angliában csökkent a megbetegedések száma, ennek köszönhetően fokozatosan lazítanak a korlátozásokon is. Ugyanakkor Viktor szerint fel kell készülni a vírus második hullámára.

New York államban az emberek kételkednek

Almási Irén New York kertvárosi részében, Spring Valleyben él. Ahogy arról egy korábbi lapszámunkban részletesen beszámoltunk, volt kollégánk időközben elkapta és viszonylag könnyen átvészelte a betegséget.

– Amerika-szerte június elején nyitottak újra az üzletek és éttermek – kezdte. – Bár a statisztikai adatok azt mutatják, hogy megyénkben, Rocklandben, jelentősen visszaesett a megbetegedések száma (az áprilisi 11 571-es napi rekordról csaknem 600-ra), az óvintézkedéseken mégis szigorítottak. Maszk nélkül nem szabad belépni az üzlethelyiségekbe, és a tömegközlekedési eszközökön is viselni kell. Érdekes módon március végén, április elején, mikor javában tombolt a vírus még nem kötelezték erre az embereket.

Irén szerint nyáron a maszkviselést egyebek mellett azért is nehéz betartani, mivel az ottani rendkívüli magas páratartalom miatt, alig lehet levegőt kapni alatta.

Nem kell orvosi szakértelem ahhoz, hogy az ember rájöjjön, nemhogy nem hanem kifejezetten árt az egészségnek.

– Én, és számos barátom is inkább azokat a helyeket preferáljuk, ahol nincs rá szükség. Szűk környezetemben azt tapasztalom, hogy bár az emberek kételkednek a világjárványban, ám az azzal járó korlátozások miatt tartanak egy esetleges újabb hullámtól. Ám már eddig is sokan elveszítették a munkájukat. A fodrászatok, az éttermek teraszai, gyárak, irodaházak és egyéb szolgáltató helyek újranyitottak, viszont a nagyobb plázák, éttermek, kávézók továbbra is zárva maradnak.

Egyes helyeken engedélyezték a gyerekek nyári táboroztatását, azzal a feltétellel, hogy gyorstesztet kell elvégezni a gyereken és 3 hónapig nem utazhat sehová.

Almási Irén szerint sok idő kell még ahhoz, hogy New York visszaálljon a megszokott kerékvágásba. Valószínűleg az emberek egymáshoz való́ viszonya sem lesz a régi.

– A koronavírussal járó stressz, depresszió ellen én személy szerint igyekszem minél több időt tölteni a természetben, pozitívnak maradni. Mellőzöm a negatív, rém- és álhírek olvasását – mondta egykori kollégánk.

Dél-Koreát már elérte a második hullám

– A néhány hónaphoz képest sokat javult a helyzet, legalábbis ami az új megbetegedések számát illeti – indította a beszélgetést az évek óta Dél-Koreában élő ifj. Medvigy István. – Azt azért tudni kell, hogy itt nem volt tömeges karantén, az üzletek, boltok, cégek, közintézmények, okmányirodák nyitva voltak és ugyanúgy üzemeltek, mint azelőtt. A magáncégek, vendéglátóipari helyek, nagyobb állami vállalatok egy része zárva volt, az alkalmazottak otthonról dolgoztak, s volt, amelyik ugyanúgy működött, mintha mi sem történt volna. Közben több hónap távoktatás után fokozatosan újraindították az oktatást. A tömegközlekedési eszközökön kötelező maszkot hordani.

Korábban erre nem kötelezték az embereket, de ettől függetlenül itt mindenki maszkban járt.

Itt elképesztően fegyelmezettek és tudatosak az emberek. Valószínűleg emiatt nem is korlátozták a távolsági tömegközlekedést. Belföldi repülőjáratokon a frissítő és a kávé általában ingyenes. Ám ezek felszolgálása a vírus miatt megszűnt, mivel mikor iszik az ember, leveszi a maszkot.

Ami a második hullámot illeti, pont a napokban jelentették be, hogy Koreát elérte a második hullám. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt pár hétben a napi megbetegedések száma gyakorlatilag nulla volt (vagy max 1 es 10 között). Jelenleg napi 20-30 megbetegedést észlelnek (ami, valljuk be, egy 50 milliós országban és ilyen sűrű népesség mellett, annyira azért nem rossz arány). Eddig Dél-Koreában 12,5 ezer fertőzést észleltek (ebből kb. 11 ezer meggyógyult), és 281 halottat tartanak nyilván. A halálozások fele a fele Daegu városában történt egy titokzatos szektában, és nem Szöulban, ahol mi lakunk. Szerintem az elterjedt, gyors szűrés és kezelés, gyors és praktikus adatközlés és szolgáltatás már régóta elterjedt maszkviselet a fő oka, hogy nem harapódzott el túlságosan a helyzet itt. Ennek az emberek ellenére óvatosak.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó/Fotó: bbc.com

Post Author: KISZó